Nem tetszik a vállalkozóknak, hogy növelné a minimálbért a kormány

A tervezett lépés főleg a válság áltál leginkább sújtott ágazatokat hozná még nehezebb helyzetbe.

Közvélemény-kutatást végzett a tagság körében a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) arról, mit gondolnak a kormánynak a minimálbér emelését célzó elképzeléseiről. Egyáltalán nem meglepő módon a vállalkozók 47,5 százaléka azt szeretné, ha a minimálbér 2021-ben a jelenlegi, bruttó 2 230 lejes szinten maradna.

A kormány a minimálbér emelését tervezi, a kérdés csak az, hogy mekkora összeggel. A három variáns bruttó 105, 150 vagy 194 lej. A CNIPMMR tagságának 9,1 százaléka azt szeretné, ha a minimálbér elhanyagolható mértékben, mindössze 70 lejjel nőne, 12,9 százalékuk számára pedig 130 lejes növelés volna elfogadható. 23,2 százalék szerint elfogadható a 2 400 lejes 2021-es minimálbér, a fennmaradó 7,3 százalék pedig más értéket nevezett meg.

„Ezek a forgatókönyvek egyáltalán nem számolnak a gazdasági válság alakulásával. A minimálbér emelése éppen a válság által leginkább sújtott ágazatokat érinti, a vendéglátóipart, a kiskereskedelmet és a szolgáltatásokat. A növekvő vagy stagnáló ágazatokban, mint amilyen az informatika, nem találunk minimálbért, ahogy a közalkalmazotti szférában sem” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Florin Jianu, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Rossz időzítés

Hasonlóan vélekedik Kádár Rezső, a háromszéki kis- és középvállalkozókat tömörítő ASIMCOV alelnöke is. „Rosszkor akarja növelni a minimálbért a kormány, gazdasági szempontból ez nem indokolt. Nem minden kisvállalkozót érint ugyan, de azért sokat. Nekik ez nagy csapás lesz, mert a Covid miatt már úgyis nehéz helyzetben vannak” – nyilatkozta a Maszolnak az üzletember, aki szerint ebben az időszakban támogatni kellene a vállalkozásokat, nem megnövelni a költségeiket.

Florin Jianu kifogásolja a módszertant, mely alapján a munkaügyi minisztérium a javaslatot elkészítette, mivel ez a termelékenység átlagával számol, ám annak értéke nagyban eltér ágazatonként. A számítástechnikai ágazatban a termelékenység több mint háromszorosa a vendéglátóiparénak, s ha a középértéket veszik alapul, annak a gyengébben teljesítő, s a válság inkább megsínylő ágazatok látják kárát.

„A mi javaslatunk az, hogy növeljük a 2021-es minimálbért az infláció mértékével, ami 2,2 százalék, amihez hozzáadjuk a termelékenység egy részét. Így a minimálbér 2 230 lej helyett 2 300 lej lenne” – nyilatkozta a CNIPMMR elnöke. Véleménye szerint fontos lenne, hogy a vállalkozók két évvel előre tisztában legyenek a minimálbér alakulásával.

A CNIPMMR közvélemény kutatása során megkérdezett vállalkozók 34,1 százaléka nyilatkozta azt, hogy elbocsátásokat fog eszközölni, ha nő a minimálbér. 48 százalékuk szerint a kormány intézkedése nyomán nőni fog az érintett cégek termékeinek/szolgáltatásainak az ára, 40,8 százalék a nyereség, 15,6 százalék pedig a versenyképesség csökkenésére számít.

A bruttó minimálbér az elmúlt években gyors ütemben nőtt. 2010-ben még csak 600 lej volt, a jelenlegi érték ennek hozzávetőleg három és félszerese.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?