Megszüntetné a kormány az informatikusok és az építőmunkások adómentességét

Az érvényben levő adókedvezmények a GDP 3 százalékát teszik ki.

A munkavállalóknak adott adókedvezmények megszüntetését fontolgatja a kormány, jelentette ki egy televíziós interjúban Dan Vîlceanu pénzügyminiszter. Elmondása szerint a kabinet nem készül adóemelésre, azonban a jövedelemadóra vonatkozó kedvezmények fenntartása kérdéses. Ezek hozzávetőleg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát teszik ki, ami hatalmas összeg.

„Ez korrektség, méltányosság kérdése is, mivel vannak emberek akik fizetnek adót és különböző hozzájárulásokat, míg mások nem fizetnek. Nem vagyunk a ráerőltetett intézkedések hívei, tárgyalni fogunk az ágazatok képviselőivel, aztán meglátjuk, hogy mi lesz a végső változat” – nyilatkozta Dan Vîlceanu.

Romániában az informatikusok 2001óta nem fizetnek jövedelemadót. Az intézkedést Adrian Năstase kormányzása idején vezették be. A Viorica Dăncilă vezette PSD-kormány mentesítette az építőipari dolgozókat az adófizetés alól. A felmentés nem  csak a 10 százalékos személyi jövedelemadóra vonatkozik, hanem az egészségügyi-, illetve a nyugdíjhozzájárulásra is.

2017 óta a kutatásban dolgozók sem kell jövedelemadót fizessenek. 

A kedvezmények megszüntetésére az országos helyreállítási tervben vállalt kötelezettséget a kormány, állítja Gabriel Biriș, adóügyekre szakosodott ügyvéd. Erre korábban már több adóügyi szakember felhívta a figyelmet, a kormány azonban egyelőre mélyen hallgat róla. Elmondása szerint a vállalás kiterjed a valamennyi munkavállalói kategóriának adott kedvezményre/mentességre, s feltételezi a mikrovállalkozások adóztatásának átalakítását is. „600 ezer működő cég közül már csak 28 ezer fizet társasági adót. Ezek között veszteséges cégek is vannak” – nyilatkozta Gabriel Biriș.

Ezek az intézkedések lényegében nem jelentenek adóemelést, hanem az adóalap kiszélesítését. Ennek a szükségességére több pénzügyi szakember felhívta a figyelmet, mondván, hogy  ez nélkülözhetetlen az államháztartási reformhoz.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?