A járvány alatt is nőtt az informatikusok száma

Az ágazatnak a gazdaságon belüli súlya is nőtt 2020-ban.

A számítástechnika azon gazdasági ágazatok egyike volt, melyeknek nem hogy ártott volna, hanem kifejezetten a malmukra hajtotta a vizet a koronavírus-járvány. Az ágazatban folytatódott a bérfejlesztés, a dolgozók száma pedig 10,5 ezerrel volt nagyobb 2020 végén, mint egy évvel korábban. Az Országos Statisztikai Intézet 2019-ben 210 279 informatikust tartott nyilván, tavaly azonban már 220 793 főt.

A hazai számítástechnikai szakemberek közel fele, 105 298, Bukarestben dolgozik. A fővárosban minden tizedik munkavállaló az informatika vagy a telekommunikáció terén dolgozik, ami országos viszonylatban a legnagyobb arány.

A második számú informatikai központ továbbra is Kolozsvár, 23 856 szakemberrel. A kincses városban is magas az informatikusok aránya, a munkavállalók összlétszámának 9 százalékát teszik ki. Az ágazati rangsorban Temesvár a harmadik, 17 281 volt tavaly a számítástechnika terén dolgozók létszáma. A bánsági nagyvárosban a munkavállalók 7 százaléka informatikus.

Az öt legnagyobb informatikai központ közé még Iași és Brassó tartozik, 7 395-an tevékenykednek az ágazatban.

2020 végén országos viszonylatban az informatikusok a munkavállalók 4,03 százalékát tették ki. Az ágazat hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP) ennél lényegesen nagyobb, 6,80 százalék volt. Egy évvel korábban a munkavállalók 3,8 százalékát és a GDP 5,80 százalékát adta, ami azt jelenti, hogy a gazdasági válság ellenére kitűnően teljesített.

Az informatika túlzás nélkül nevezhető sikertörténetnek a romániai gazdaság elmúlt másfél évtizedében. 2008-ban még csak 127 ezer informatikus dolgozott az országban, azóta a számuk közel megduplázódott. A legnagyobb léptékű fejlődés Kolozsváron ment végbe, ahol megnégyszereződött a számuk.

„Városi bontásban, az első négy helyet tekintve, a sorrend az egyetemi központok rangsorát képezi le. Az informatikai ipar oda ment, ahol a legnagyobb és a legjobb egyetemek működnek, a tehetségek legnagyobb forrásai. (…) Becsléseim szerint három év alatt a Bukarestben, Kolozsváron és Iași-ban dolgozó informatikusok száma meg fog duplázódni” – véli Florin Talpeș, az egyik legnagyobb hazai informatikai cég, a biztonsági programokat gyártó Bitdefender alapítója és vezérigazgatója.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?