Az ipar és a szolgáltatások húzzák lefelé a gazdaságot

Az informatikai ágazat szárnyalt az év első 10 hónapjában, de ez nem tudta kompenzálni más ágazatok hatalmas visszaesését.

Az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) 4,2 százalékos gazdasági visszaesést jósol az idei évre. A bruttó hazai termék (GDP) fő összetevői közül egyedül az építőipar tud pluszt felmutatni, 0,6 százalékkal tolja azt a tavalyi szint fölé.

Sajnos a többi komponens ennél lényegesen nagyobb mértékben húzza vissza a GDP-t. Az ipar visszaesése 2 százalékot vesz el a bruttó hazai termékből, a szolgáltatások 1,1, a mezőgazdaság 0,9, a termékekre kivetett adók pedig 0,8 százalékot.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a hazai GDP-hez a szolgáltatások járulnak hozzá a legnagyobb mértékben, 56,8 százalékát adják. Az ipar hozzájárulása 21,5, a termékadóké 8,7, a mezőgazdaságé 7,4, az építőiparé pedig 5,6 százalék.

A szolgáltatásokon belül az informatikai ágazat kiemelkedően teljesített az év első 10 hónapjában, az árbevétele 24 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Ez azonban nem tudta ellensúlyozni egy sor más ágazat mélyrepülését: az idegenforgalmi ügynökségek forgalma felére esett, a vendéglátóipar árbevétele 30, a szerencsejáték ágazaté 35, a gépjármű kereskedelemé 15 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal nőtt az év első 10 hónapjában.

A rendkívüli szárazság miatt a mezőgazdaság idei árbevétele körülbelül 25 százalékkal marad el a tavalyitól, ám az ágazat hozzájárulása a GDP-hez csekély, ezért mindössze 0,9 százalékkal húzza azt vissza.

A közvélekedéssel ellentétben uniós összehasonlításban a román gazdaságon belül az ipar súlya kifejezetten nagy. Az EU GDP-jéhez a szolgáltatások körülbelül 70 százalékkal járulnak hozzá, ami több mint 10 százalékkal több, az ágazat hazai részesedésénél.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?