A járvány alaposan felpörgette a romániai IT-szektort az első félévben

Legutóbb 2017-ben fejlődött olyan kimagaslóan a romániai IT-ágazat, mint idén.  

A koronavírus-járvány ellenére kitűnően teljesített a hazai informatikai és telekommunikációs ágazat az első félévben, 12,4 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest. Ez nem csupán önmagában figyelemre méltó eredmény, de lényegesen jobb az elmúlt két év adatainál is: a tavalyi első félévben 9,9, 2018-ban pedig csupán 5,3 százalékos növekedést ért el az ágazat.

Az IT látványos növekedése nélkül a második negyedév 10,3 százalékos általános gazdasági visszaesése megközelítette volna a 11 százalékot. Az ágazatra a járvány nem hogy negatívan, hanem épp ellenkezőleg, ösztönzően hatott. Ehhez nagyban hozzájárult a távmunka, mely arra késztette a cégeket, hogy költsenek informatikai fejlesztésekre, valamint az online kereskedelem fellendülése. A digitalizációra való fokozott igény miatt a informatikai szolgáltatások iránti kereslet belföldön és globális szinten egyaránt megnőtt.

Az informatika és a telekommunikáció 7-8 százalékát adja a bruttó hazai terméknek (GDP), s az elkövetkező időszakban a súlya minden bizonnyal tovább fog nőni. Mostanáig az ágazat legjobb időszaka a 2015 és 2017 közötti volt, amikor az éves növekedési üteme 12,7 és 13,4 százalék között változott.

Az építőipar számára is jól alakult az üzletmenet az első félévben. Az ágazat 15,6 százalékkal nőtt 2019 első félévéhez képest. Két év alatt látványos fejlődés következett be az építőiparban, mely 2018 első félévét még 0,5 százalékos csökkenéssel zárta, hogy aztán egy évre rá már 14,4 százalékos növekedést produkáljon.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az építőipar körülbelül 4 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, ami azt jelenti, hogy az első félévben 0,3 százalékkal mérsékelte a gazdaság visszaesését.

(Nyitókép: digitalhungary.hu)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?