Nem támogatja a kormány a kisgyermekes szülőknek járó adókedvezményt

A kormány szerint a bevezetése túl sok pénzt vonna el a költségvetésből.

Hiába módosítja a parlament a jogszabályt, melynek alapján a munkáltató megtérítheti a kisgyermekes családok bölcsődei és óvodai költségeit, minimális az esély az alkalmazására. A kormány hivatalos állásfoglalást adott ki, melynek értelmében nem támogatja a 239-es törvényt, módosított formában sem.

A Szabó Ödön képviselő kezdeményezte jogszabályt, melynek értelmében a munkáltató havi 1 500 lej értékig megtérítheti a dolgozók gyerekeinek bölcsődei és óvodai költségeit, tavaly fogadta el a parlament. Márciusban a kormány sürgősségi rendelettel felfüggesztette az alkalmazását. A Pénzügyminisztérium az alkalmazási módszertan hiányára, illetve a törvény állítólagos pontatlanságaira hivatkozott, valamint arra, hogy túl nagy bevételi kiesést jelentene a költségvetés számára. Valójában arról lehetett szó, hogy a 2021-es költségvetési tervezet elkészítésekor megfeledkeztek a 239-es törvény állami bevételeket érintő hatásáról.

Mostani állásfoglalásában a kormány ismét a régi nótát fújja: „ennek bevezetése negatív hatással lenne a költségvetésre”. A kormány elutasító álláspontja ellenére a parlament megszavazhatja a törvény módosított változatát, főleg, hogy korábban azt az ellenzék is támogatta. Ennek ellenére a kisgyermekes szülők szinte biztosan nem élvezhetik a nekik szánt adókedvezményt, a kabinet ugyanis ismét felfüggesztheti azt.

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a 239-es törvény alkalmazása esetén az állam évi 4,5 milliárd lej értékű bevételtől esne el. Szabó Ödön nagyon eltúlzottnak tartja a tárca becslését.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?