Stafétaváltás és fiatalítás a nagyváradi RMDSZ-ben

Elnökváltás történt a nagyváradi RMDSZ élén: Meleg Vilmos leköszönő elnök szerint fiatalításra és új lendületre van szükség a szervezetben, hogy fel tudja venni a versenyt napjaink kihívásaival. A szombaton megtartott városi küldöttgyűlésen nagy többséggel Szabó Józsefet választották meg elnöknek.

A nagyváradi vár szabadtéri nyári színházában rendezte meg szombaton küldöttgyűlését a városi RMDSZ-szervezet. A találkozó a hivatalos köszöntések után Meleg Vilmos leköszönő elnöknek az elmúlt három esztendőre szóló tevékenységi beszámolójával folytatódott.

A közismert nagyváradi színművész, volt színházigazgató, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetője 2019 óta vezette a városi RMDSZ-t. Szerinte az azóta eltelt időszak számos új kihívással állította szembe a közösséget, és emiatt a tavalyi esztendő a szokásostól nagymértékben eltérő volt. „Gondterhelt, szervezeti szempontból új alapokat kereső, politikai értelemben pedig küzdelmes időszakot zárhat le a nagyváradi RMDSZ” – fogalmazott Meleg Vilmos, aki részletesebben is betekintést nyújtott a közösség- és szervezetépítés, a járványhelyzet, illetve a választások során elvégzett munkájukba.

Meleg Vilmos leköszönő elnök | A szerző felvételei

„Politikai értelemben volt a legnehezebb ez a néhány esztendő. Államelnöki, valamint csúsztatott helyhatósági és parlamenti választások is zajlottak. Mindegyik specifikus üzenetekkel, különböző szervezési teendőkkel bírt” – magyarázta. Szerinte az egyik legnagyobb nehézséget a megváltozott kampány miatt az üzenet eljuttatása jelentette a magyar közösséghez. Bár a választási eredmények arányaiban jónak nevezhetők, a román szavazatok eloszlása mégis nehezebb helyzetet teremtett, míg a parlamenti választási eredmények és az azt követő tárgyalás jó helyzetbe hozta az RMDSZ-t és a Bihar megyei, nagyváradi magyarságot – részletezte Meleg Vilmos.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a nagyváradi tisztújító küldöttgyűlésen elmondta: míg korábban a megyei tanács vezetőségét is a szövetség adta, addig az őszi választások után megváltoztak a feltételek, de keresték az új lehetőségeket, ugyanis „a közösségi képviseletet nem lehet felhagyni”.

Cseke Attila fejlesztési és közberuházásokért felelős miniszter, a Bihar megyei RMDSZ elnöke

A megyei elnök szerint, ha a mostani helyi vezetők úgy látják, jobb nekik, ha a magyarokat kizárják a döntéshozatalból, „akkor ezt meg fogjuk oldani kormányzati szintről”. Három hónapig tartó vita alakult ki Biharban arról, hogy az Ady Endre-líceumban megmaradhasson az angol nyelvű informatika szak. Cseke Attila szerint ezt az ügyet helyben „nem volt kivel megoldani”, ezért folyamodtak ahhoz, hogy „országos szintű beleszólással” maradhasson meg Nagyvárad patinás iskolájának egyik legjobb eredményeket elérő szaka.

A Bihar megyei RMDSZ elnöke kiemelte, hogy a következő három esztendőben nem lesznek választások, de a szervezetben továbbra is az építkezésről kell szóljon a munka. „Az RMDSZ-nek mindig az volt az ereje, hogy tudott tanulni azokból a kihívásokból is, amelyek talán nem mindig sikerültek olyan jól, ahogy akartuk, de mindig tudott újítani, és ez az elmúlt hét évben is látszott” – fogalmazott Cseke Attila.

A küldöttgyűlés részvevőit köszöntötte ezek után Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is, aki ugyanakkor megemlékezett azokról a közösségi szereplőkről is, akiket a közelmúltban veszített el a nagyváradi, illetve Bihar megyei magyarság. Cservák Miklós, a váradvelencei RMDSZ elnöke, Péter I. Zoltán helytörténész, Sárközi Zoltán volt önkormányzati képviselő, a magyar nemzeti kereskedőház nagyváradi irodájának vezetője, illetve Szilágyi Aladár közíró mind olyan személyiségek voltak, akiknek az emlékét meg kell őriznünk – mondta Biró Rozália, hozzátéve: ők „elmentek angyalnak lenni”.

Az ugyancsak nemrég elhunyt Pete István szenátor, a Bihar megyei RMDSZ választmányi elnökének emlékének Meleg Vilmos javaslatára a gyűlés kezdetén egyperces néma csönddel adóztak a küldöttgyűlés részvevői.

Szabó Ödön parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy Nagyváradon ellenzéki helyzetben is komoly sikereket könyvelhet az RMDSZ. Kihasználva az eszközöket, igyekeznek minden módon a közösség és Várad fejlesztését szolgálni, s példaként említette a váradvelencei templomtér felújítását, az Ady Endre Líceum vagy a Szent László Teológiai Líceum fűtésrendszerének a felújítását, miközben a váradhegyaljai kultúrház felújításának ötlete is nyertes volt az önkormányzat által meghirdetett megmérettetésen – ám végül a városháza „nem tartotta be a szavát”, nem újíttatja fel a hegyaljai kultúrházat, és „menet közben változtatja a játékszabályokat”.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke

Szabó Ödön szerint sokan most kezdenek ébredezni Nagyváradon, akik eddig az Ilie Bolojan megyei tanácselnök-féle adminisztrációban bíztak. Sokan nem gondolták ugyanis azt, hogy ennyire durva és frontális támadást indít majd a váradi és Bihar megyei kultúra ellen – hangsúlyozta a parlamenti képviselő. A Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke kiemelte: a brutális eljárás egyik legszomorúbb példája, hogy azt az embert, Meleg Vilmost, aki nem volt hajlandó végrehajtani a megyei tanácselnök által előírt leépítést tavaly decemberben, az idei éves felmérés alkalmával „a megalázás szintjéig” lepontozták, hogy eltávolíthassák pozíciójából.

A nagyváradi városi RMDSZ elnöki tisztségére két javaslat érkezett. Meleg Vilmos leköszönő elnök Szabó Józsefet, a Bihar megyei tanács korábbi megyemenedzserét, Cseke Attila miniszter jelenlegi kabinetigazgatóját nevesítette, míg Bimbó-Szuhai Tibor észak-rogériuszi RMDSZ-elnök Pető Dalma önkormányzati képviselőt, a dél-rogériuszi RMDSZ-szervezet elnökét jelölte.

A küldöttgyűlés 43 szavazattal Szabó Józsefet választotta meg a városi RMDSZ élére, míg Pető Dalma 27 szavazatot kapott.

Szabó József, a nagyváradi RMDSZ frissen megválasztott elnöke

Szabó József hangsúlyozta, mind a tervezés, mind a szervezettség szintjén szeretne előrelépést elérni a városi szervezetben, miközben a belső és a külső kommunikációt is fejlesztené. „Azt, amiben erős az RMDSZ, tovább kell vinni, és minden civil szervezetet meg kell keresni, mert tudom, hogy ők is számítanak az RMDSZ-re” – fogalmazott az új elnök. Hangsúlyozta, élni kell azzal az erővel, amit számukra a magyar közösség biztosít. Szerinte a legtöbb esetben, amikor a politikai helyzet úgy alakult, ezt tudták is érvényesíteni. „Ez mind a magyar közösség erejéről szól. Nekünk dolgunk van itt, Nagyváradon” – summázta a politikus hozzátéve, ez nem csak feladat, hanem megtiszteltetés is.

Az újonnan megválasztott elnök szerint több pozitív emberre és gondolatra van szükség az RMDSZ-ben, ezért egyik fő feladatának tekinti azt, hogy építő emberekkel bővítse a helyi szervezetet. Szabó József ugyanakkor Botházy Nándort nevezte meg ügyvezető alelnökének, akinek tisztségét, illetve az alelnökökkel kiegészült elnökséget a városi választmány erősíti majd meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?