Diószegi romák családi vállalkozásait is megtekintette Hegedüs Csilla államtitkár Bihar megyében

Bihar megyei körútjának első állomásaként a prefektúrán tett látogatást Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkárára, majd sajtótájékoztatón ismertette az Országos Helyreállítási Terv legfőbb elemeit. Mint ismert, Románia 2026-ig több mint 30 milliárd euróra pályázhat az EU által elfogadott terv alapján. Délutánját terepszemlével töltötte, Bihardiószegen olyan vállalkozásokat látogatott meg, amiket EU-s támogatásból indítottak helyi roma családok.

Hegedüs Csilla kiemelte, amennyiben a rendelkezésre álló keretet a terveknek megfelelően használja fel az ország, 2026 után egy másfajta környezetben fogunk élni. Az európai alapok minisztériuma által irányított helyreállítási terv számos területre kiterjed, mivel tartalmazza a szakminisztériumok által kidolgozott kezdeményezéseket is. Ilyen például a Művelt Románia-projekt vagy az egészségügy fejlesztését szolgáló intézkedéscsomag, de fontos lépések várhatók a közigazgatási egységek környezethatékonyságának növelésére is.

Csak kérni kell és adatik

Hegedüs Csilla elmondta, a Bihar megyei Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter dolgozta ki azt a programot, amelyben közigazgatási egységek kapnak támogatást környezetvédelmi hatékonyság növelésére. A programban Nagyvárad 11 millió eurós támogatást kap arra, hogy elektromos autóbuszokat vásároljon, elektromos töltőállomásokat létesítsen és úgynevezett okos szállítási rendszert építsen ki, de akár szolgálati vagy szociális lakásokat is építtethet belőle.

Hegedüs Csilla pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján

A fejlesztési minisztériumon keresztül az országos helyreállítási alapból minden önkormányzat számára ezek közigazgatási besorolásához mérten előre meghatározott keretösszeget biztosítanak. A megyeszékhelyek 11,4 millió eurós, a megyei jogú városok 3,4 millió, a városok 2,5 millió, a községek pedig 255 ezer eurós támogatást használhatnak fel például a helyi tömegközlekedés széndioxid-kibocsátásának csökkentésére, szolgálati vagy ifjúsági lakások építésére. Ezek az összegek az első támogatások, magyarázta Hegedüs Csilla, és amennyiben valahol nem használják fel a támogatást, akkor azokat újraosztják azon települések között, ahol viszont hasznos projektekkel állnak elő és szükségük van további finanszírozásra.

Hegedüs Csilla azt is elmondta, létrehozzák az ügynevezett „kormányzati felhőt”, vagyis a különböző intézmények informatikai rendszereit összekapcsolják, hogy a felhasználóknak „egy kattintásnyira” és egy helyen legyenek az őt illető információk, valamint hogy az online felületen elintézhetők legyenek a személyes ügyeink.

Cseke Attila minisztériuma az országos helyreállítási terv költségvetéséből indíthatja el azt a felújítási hullámot, melynek keretében két nagy projektről lehet beszélni, magyarázta az államtitkár. Az egyik a középületek felújítása és energiahatékonyságának növelése, a másik pedig a tömbházak felújítása és szigetelése. Ebben a két programban mintegy kétezer középület és megközelítőleg ezerötszáz tömbház újulhat meg, miközben jelentősen csökkentik az ingatlanok energiaszükségletét – közölte Hegedüs Csilla.

Az államtitkár kiemelte, az erdősítési programra 1,3 milliárd eurót szánnak, ebből 45 ezer hektár új erdős terület hozható létre országos szinten. Az egészségügyi programban újszülött-ellátó központokat hoznak létre és mintegy háromezer vidéki orvosi rendelőt újítanak fel és vásárolnak számára eszközöket. Nagy hangsúlyt fektetnek a szűrésre és megelőzésre, ennek érdekében nemcsak szűrőprogramokat indítanak, hanem speciális mobil szűrőállomásokat vásárolnak, amelyek a vidéken élőknek jelenthet majd nagy segítséget, mivel főleg a falvakból vesznek részt különösen kevesen a különböző szűrőprogramokon.

A Művelt Románia országprojektben egyebek mellett ötven új iskola építése, 75 ezer osztályterem berendezése szerepel. Hegedüs Csilla azonban hangsúlyozta, az infrastrukturális programok mellett nagymértékben csökkentenék az iskolaelhagyók számát, valamint fejlesztenék a duális típusú szakoktatási rendszert.

Pozitív példák EU-s pénzek felhasználására Bihardiószegen

Bihar megyei körútja során Szabó Ödön parlamenti képviselő társaságában Hedegüs Csilla olyan önkormányzatokhoz ellátogatott, amelyek uniós pályázatok révén sikeres programokat valósítottak meg a kisebbségekhez tartozó hátrányos helyzetű közösségek fejlesztése érdekében a humánerőforrás-fejlesztésre építve. Egyik ilyen helyszín Bihardiószeg volt, ahol a helyi polgármesteri hivatal mint vezető partner egy olyan összetett pályázatot vitt végig, melynek köszönhetően nemcsak szakembereket képeztek, hanem multifunkcionális központot hoztak létre, megszervezték a településen az idősgondozást, továbbá 24 kezdő vállalkozást segítették az elindulásban és vissza nem térítendő támogatást nyújtottak számukra.

A pályázatot és annak állomásait Kárándi Kinga mutatta be a projekt keretében felépült modern közösségi házban, melyet egy egykori pékség épületében hoztak létre, kibővítve, átalakítva és teljesen felújítva a községközpont főutcáján álló egykori romos ingatlant.

Az integrált településfejlesztési stratégia révén a Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel közösen a start up vállalkozás pályázóit kiképezték és egyenként 25 ezer euróval támogatták az elindulásukat. Összesen 24 ilyen vállalkozás jött létre 55 alkalmazottal, és valamennyi mind a mai napig működik, mondta el Kárándi Kinga.

Hegedüs Csilla két olyan vállalkozást is meglátogatott, amelyet a helyi roma közösségből származó pályázó hozott létre. Az egyikben beton kerítéselemeket gyártanak. Mint elhangzott, a cég jól megy, folyamatosan vannak megrendeléseik és mivel nemcsak gyártással, hanem beszereléssel is foglalkoznak, Bihardiószegen kívül a környező településeken és Nagyváradon is folyamatosan van munkájuk.

Egy másik támogatott vállalkozás egy gyorsétkezde volt, melynek tulajdonosa elmondta, bár a tavalyi esztendő rányomta bélyegét az üzletre, mégsem panaszkodnak, mert jó áron jó terméket kínálnak, és az emberek visszajelzései is pozitívak. A vendégek visszajárnak, de az is rendszeresen előfordul, hogy Nagyváradról érkeznek vásárlóik, vagy szatmárnémetiek térnek be az étkezdébe.

Mindkét meglátogatott vállalkozás képviselője hasznosnak tartaná, ha további pályázati lehetőségeik is lennének, ugyanis ezek megálltak ugyan a saját lábukon, de a bővítésre, újabb munkahelyek létrehozása érdekében további segítségre volna szükségük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?