Pozitívan fogadta az EB az országos helyreállítási alap kulturális örökséget hasznosító tervezetét

Románia 400 millió eurót kaphat a kulturális örökség hasznosítására és a turizmus fellendítésére. Erről Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára számolt be.

„Románia legnagyobb kulturális örökséget hasznosító projektjét mutattam ma be az Európai Bizottságnak. Hatalmas öröm, hogy a Bizottság szakértői az informális egyeztetés során pozitívan bírálták el a tervezetet, hiszen így megvan az esélye, hogy Románia 400 millió eurót kap majd a kulturális örökség hasznosítására és a turizmus fellendítésére. Ekkora összeg még soha nem állt rendelkezésünkre!” – idézte a politikus nyilatkozatát az RMDSZ közleménye.Fotó forrása: Facebook/Hegedüs Csilla

A kulturális örökség hasznosítása érdekében a tervezet 14 kulturális örökségvonalat tartalmaz: az elnyomás és konfliktus kulturális útvonala, a kisvasutak útvonala, technikai múzeumok útvonala, kastélyok útja, erődtemplomok útja, fatemplomok útja, bojárházak útja, moldvai kolostorok útja, erdélyi kúriák útja, népi feredők útja, Szent László út, Limes útja, hagyományos gasztronómia útja, a bor útja.

„Ezeknek a kulturális és természeti útvonalaknak a kialakítása fontos része a turizmus fellendítésének. Ezeknek köszönhetően új munkahelyek jöhetnek létre, főleg a fiatalok számára, piacot teremtünk a helyi termékeknek. Emellett fontos részét képezi a terveknek az is, hogy olyan embereket képezzünk, akik fogadják a turistákat és szakszerűen gondoskodnak arról, hogy igazi élménnyé váljon a kulturális és természeti örökség meglátogatása” – fejtette ki Hegedüs Csilla, hozzáfűzve, hogy az RMDSZ vállalásai közé tartozik az új munkahelyek létrehozása és a kisvállalkozók támogatása.

Az államtitkár elmondta, a tervek szerint mindegyik útvonalnak lesz egy digitális komponense is, emellett pedig a virtuális valóság adta lehetőségeket is ki akarják használni.

„Sok munka következik még, hiszen a Bizottság szakértőinek véleménye alapján módosítanunk kell még a tervezetet. Miután a kormány is elfogadja az országos helyreállítási tervet, a Bizottsággal való hivatalos tárgyalások után a következő lépés Románia kulturális turizmusra vonatkozó stratégiájának kidolgozása, majd egy munkacsoport létrehozása, amely eldönti, hogy konkrétan melyek lesznek azok az értékek, amelyek bekerülnek egy-egy útvonalba” – mutatott rá az RMDSZ közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?