Törvényt módosítana az RMDSZ a családi adókedvezmény alkalmazása érdekében

A cél, hogy a családok minél hamarabb élhessenek a havi maximum 1 500 lejes juttatással.

Törvényt módosítana az RMDSZ annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb újból életbe léphessen a jogszabály, amely szerint a munkáltató megtérítheti a kisgyermekes családok bölcsődei és óvodai költségeit.

Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes, a módosítás kidolgozója csütörtökön közölte, hogy a legtöbb 1500 lejes támogatást előíró törvény január 1-től hatályba lépett, azonban a pénzügyminisztérium nem végezte el a feladatát: úgy tűnik, hogy nem számolt a költségvetés elkészítésekor a jogszabállyal, illetve nem dolgozta ki az alkalmazási normáit. Ezért az RMDSZ magát a törvényt pontosítja annak érdekében, hogy a szülők mielőbb megkaphassák ezt a támogatást.

A módosítás kitér minden vállalkozásra, egyéni, kis- és középvállalkozásokra egyaránt, így 1500 lejes havi, személyenkénti adójóváírásban részesülnek azok a vállalkozások, amelyek támogatják alkalmazottjaik gyermekeinek bölcsődébe vagy óvodába íratását, járását.

„A módosításban továbbá pontosítjuk, hogy melyek azok az oktatási intézmények, amelyek esetében jogosult a szülő a támogatásra, továbbá amennyiben egy szülő részesül az 1500 lejes támogatásban, akkor nem igényelheti az önkormányzat által kibocsátott bölcsődei értékjegyeket” – idézte Szabó Ödönt az RMDSZ közleménye.

A képviselő cáfolta a pénzügyminisztériumnak azt a kifogását is, amely szerint az állami költségvetésből 4,5 milliárd lejt kellene a szülők támogatására fordítani. Emlékeztetett, hogy jelenleg közel 530 ezer óvodást tart számon az állam, ebből 280 ezer gyermek jár normál, délelőtti óvodába, ők nem részesülhetnek ebben a kedvezményben, hisz nincs elszámolható költség. Így a legfőbb kedvezményezett az a többi közel 250 ezer gyermek, aki állami napközi óvodába jár, és akik hozzávetőlegesen 300 lej költséggel, maximum 9-10 hónapig terhelnék meg az államkasszát az adójóváírással.

"Ha ehhez hozzászámolom a magánóvodákat, ahova közel 30 ezer, és a bölcsődéket, ahová közel 20 ezer gyermek jár, akkor a támogatás kb. 650-700 milliós költséget jelent egy teljes évre a teljes rendszernek, ha minden érintett szülője dolgozik és leírhatja a költségeket. Ez messze nem egy 4,5 milliárdos költségvetési teher, ahogyan azt a pénzügyminisztérium állítja”- nyilatkozta a bihari honatya.

A parlament tavaly ősszel fogadta el a 239-es törvényt, melynek értelmében a munkáltatók megtéríthetik az alkalmazottaknak a gyerekeik bölcsődei és óvodai díjait, maximum 1 500 lej értékben. „Több helyről is jelezték, hogy ugyan hiányosan, de sikerült alkalmazni a törvényt az év első hónapjában, azonban a pénzügyminisztérium nem a felmerülő esetleges problémák megoldására koncentrált, hanem inkább felfüggeszti a törvény alkalmazását. A mostani kezdeményezéssel gyorsítani akarjuk az újbóli hatálybalépésnek az esélyét” – mondta Szabó Ödön.

(Nyitókép: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?