Elmagyaráztattuk: így számoltassa el munkahelyén a bölcsődei vagy óvodai kiadásait

Illusztráció:  Kiss GáborSzabó Ödön parlamenti képviselő nem érti, hogy a pénzügyi igazgatóságok és a cégek egy része miért bonyolítja a korai oktatás költségeinek elszámolását, az eljárás ugyanis nagyon egyszerű: a bölcsődében vagy az óvodában kapott számlát a szülőknek le kell adniuk a munkahelyükön, ahol ezt bevezethetik a könyvelésbe, és az ellenértéke kifizethető az alkalmazottnak.

Az RMDSZ által benyújtott és elfogadott, immár jogerőre lépett törvény értelmében a vállalkozások az alkalmazottaiknak a korai oktatásban részvevő, tehát bölcsődés és/vagy óvodás korú gyermekei után havonta legfeljebb 1500 lej értékig fedezhetik az oktatás költségeit. Szabó Ödön hangsúlyozta: fontos eleme a törvénynek, hogy az adójóváírás a bölcsődei, illetve óvodai oktatás esetében nemcsak a nyereségadóra vonatkozik, hanem a cég által befizetendő személyi jövedelemadóra, áfára, illetve a jövedéki adókra is.

A Bihar megyei képviselő szerint ez az előírás nemcsak a cégeknek kedvez, hanem a szülőknek is, ugyanis elősegíti az édesanyák visszatérését a munkahelyükre, ráadásul az állam kvázi átvállalja a korai oktatás költségeit a kerethatárig. Szabó Ödön elmondta, bankok és nagyobb vállalatok már jelezték, hogy alkalmazni fogják az RMDSZ által előterjesztett és elfogadtatott törvényt. A képviselő közlése szerint az alkalmazottak kérjék is ezt, mert a cégeknek jelenleg is megvan a törvényes keretük a korai oktatás költségeinek elszámolására.Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő | A szerző felvétele

Szabó Ödön elmondta, a 0–6 éves korú gyermekek szüleinek kérniük kell a tanintézettől a számlát, amit le kell adniuk a munkahelyükön. Vannak esetek, amikor a vállalkozások próbálják „túlbiztosítani” magukat, és egyéb papírokat, igazolásokat kérnek, sőt hármas szerződéseket is kötnek a cég, az óvoda/bölcsőde és a szülő között, hogy lefedjék magukat, attól tartva, hogy az adóhatóság utólag beleköthet adójóváírásba.

A honatya ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban a bölcsődei helyek számát tekintve, sőt a meglévő helyek 95 százaléka is városokon, méghozzá a megyeszékhelyeken áll rendelkezésre, ezzel teljesen lefedetlenül hagyva a vidéki kisvárosokat és községeket. Ennek megvan a politikai-gazdasági oka: a bölcsődék működtetését az állam eddig nem finanszírozta, így minden működési költség a helyi önkormányzatokat illetve a szülőket terhelte.

A parlamenti képviselő emlékeztetett, az RMDSZ kezdeményezésére született meg az a törvény is, amely előírja az óvodai oktatás számára is a fejkvóta biztosítását, továbbá hogy 2030-ig Romániában is a kötelezővé válik az óvodai oktatás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Idéntől a nagycsoport elvégzése vált kötelezővé, 2024-től ugyanez történik a középcsoportokkal, majd az évtized végére a kiscsoportokkal. Mindez az RMDSZ jól kigondolt stratégiájának a része, mondta Szabó Ödön, aki szerint az állam beavatkozásával és a cégeknek biztosított adójóváírás a jelenlegi negatív demográfiai tendenciát is megállíthatja, ugyanis a szülőknek leveszik a terhet a vállukról, amit a gyermek bölcsődei vagy óvodai kiadásai jelentenek.

Azért, hogy minél nagyobb mértékben elérhetővé váljék a korai oktatás Romániában, jelentős infrastrukturális beruházásokra is szükség van. Az RMDSZ stratégiájának rész továbbá a Cseke Attila fejlesztési miniszter által bejelentett bölcsődeépítési program is, emlékeztetett Szabó Ödön.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?