Kedvez a szórványoktatásnak a líceumi osztályok maximális diáklétszámának a csökkentése

Szabó Ödön oktatásügyi szakpolitikus szerint kedvez a magyar és román szórványoktatásnak egyaránt a középiskolai osztályok maximális diáklétszámának a csökkentése. A parlamenti képviselő a Maszolnak felhívta a figyelmet arra is: jövőre országos szinten több mint ezerrel kevesebb 9. osztály indulhat, ugyanis a mostani nyolcadikosok az első generáció, amelyiknél bevezették a nulladik osztályt, és akkoriban sokan megijedtek a kísérlettől.

Mint arról beszámoltunk, egy nappal a következő tanév beiskolázási tervének benyújtási határideje ideje előtt csökkentette az oktatási miniszter a középiskolai osztályok maximális diáklétszámát, és 10 napot adott a tanfelügyelőségeknek arra, hogy új beiskolázási tervet nyújtsanak be. Az új keretszámokat figyelembe véve azt is meg kell szabniuk, hogy hány pedagógusra van szükség egy-egy iskolában.

A Sorin Cîmpeanu tárcavezető által csütörtökön aláírt rendelet a beiskolázási tervek kidolgozásának tavaly szeptemberben hatályba lépett metodológiáját módosítja. E szerint a középiskolai elméleti osztályokban 28-ról 26-ra, a szakközépiskolai osztályokban és a vokacionális szakirányú osztályokban 28-ról 24-re csökken a maximális diáklétszám. A rendelet pénteken megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Szabó Ödön portálunknak úgy fogalmazott, minden olyan döntés, ami arról szól, hogy nem a maximális létszámhoz kötik az osztályok indítását, a kisebbségeket pozitívan érinti, mivel szórványközösségben nem mindig tudják teljesíteni a maximális létszámokat a többféle specializáció miatt.

„Vannak olyan megyéink, amelyeket úgy szoktunk nevezni, hogy egy középiskolás megyék, ahol az egész megyében egy magyar líceum működik. Ezek a szórvány megyéink – Temes, Arad, Hunyad, Beszterce-Naszód –, és ezekben, ha a maximális létszámhoz kötnék az osztályok indítását, nagyon komoly veszteséget jelentene nekünk” – magyarázta a politikus, hozzátéve, hogy ott, ahol két magyar osztály működik bontott csoportokkal, ugyanez következne be.  

Szabó Ödön úgy vélte, hogy létszámcsökkentés nélkül az ellehetetlenülés a nagyobb megyékre is vonatkozna, mivel lehet ugyan, hogy ott több magyar osztály működik, vannak olyan egyedi osztályok, amelyeket nem tudnak teljesen feltölteni, és így veszélybe kerülnének. Emiatt a politikus szerint minden létszámcsökkentés, amit az elmúlt egy évben törvénnyel sikerült eszközölni, illetve a mostani is, pozitívan hat a szórványoktatásra.  

Kevesebben vannak az idei nyolcadikosok

Az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa elmondta, hogy idén egy nagyon furcsa helyzettel nézett szembe az oktatási minisztérium, ugyanis az idei 8. osztályosok generációjánál vezették be először a 0. osztályt, emiatt abban az évben nagyon sokan megijedtek ettől a kísérlettől, és hamarabb íratták be a gyerekeiket az iskolába. Ezt nemcsak a magyar tagozaton, hanem a román tagozaton is ugyanígy tették, emiatt ebben az évben országos szinten a nyolcadik osztályban negyvenezer diákkal kevesebb van az előző generációkhoz képest.Illusztráció forrása: Adobe Stock

„Ezt azt jelenti, hogy országos szinten durván 1200-zal kevesebb 9. osztály indulhat. Ez egy eseti történet, és ezért összevonni katedrákat, pedagógusokat állás nélkül hagyni nem célszerű. Tehát ebből a szempontból is racionális a minisztérium döntése” – magyarázta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szabó Ödön elmomdta, hogy tavaly egy módosítással ennél „bátrabb” döntést javasoltak a minisztériumnak, amit a szenátus döntő házként elfogadott, ám ezt a parlament az utolsó ülésszakában már nem tudta elfogadni, így nem lépett érvénybe. Ebben azt javasolták, hogy 30 százalékkal kevesebb diákkal lehessen elindítani osztályokat. Szabó Ödön úgy látja, hogy ezt az irányt követi az új miniszter is.

„Volt a tárcavezetővel egy egyeztetésünk a hét elején, ami egyébként egy nagyon jó hangulatú beszélgetés volt, én ennek a nyomán is született meg egyrészt a határidők kitolása, másrészt a létszámoknak csökkentése. Úgy látom, hogy a miniszter úr megértette, hogy a kisebbségi osztályok számára egy speciális helyzet áll fenn, ami speciális megoldásokat kíván” – részletezte a politikus.

Hárommal kevesebb diák hiányozhat a minimális létszámból

Szabó Ödön kifejtette, hogy a létszámcsökkentés mellett egy olyan szabályozás is bekerült a csütörtöki tanügyminiszteri rendeletbe, ami azt írja elő, hogy kisebbségi osztályok a minimális létszámnál 3-mal kevesebb diák esetében is létrehozhatóak, működtethetőek és a teljes ciklusra vonatkozóan fenntarthatóak. Ugyanebben a rendeletben van egy kitétel, ami szintén pozitívan hat a szórvány megyékre, miszerint az elemi iskolában az összevont osztályoknál a minimális létszám felével is fenn kell tartani a kisebbségi oktatási csoportot, meg kell tartani a tagozatot.

„Ugyanez nyilván érvényes a román oktatásra is, olyan helyzetekben, ahol viszont ők vannak kisebbségben, így segíti a magyar és román szórványoktatást egyaránt. Nem lehet azt mondani, hogy csak a mi közösségünkre van tekintettel, hanem mind a két közösség kisebbségi kereteit védi” – magyarázrta.

Arról, hogy miért éppen most fogadták el ezt a rendeletet, a politikus azt mondta, hogy az előző minisztériumban, a választás előtti időszakban nem feltétlenül ezen az ügyön dolgoztak, most viszont a miniszterváltás után újra előkerült a téma, és elindult ezeknek az ügyeknek a megoldása.

Rámutatott: a járványidőszak is bebizonyította, hogy kisebb osztályok irányába kellene eltolni a rendszert, és ezt a szülők, diákok és szakszervezetek is jelezték. „Azt gondolom, hogy a miniszter úr rendet akart tenni az oktatás terén, még mielőtt a beiskolázási terveket beküldték volna, és szerintem jó irányba mozdította el a rendelkezéseket” – mondta Szabó Ödön. 

Kimaradt?