Az utolsó pillanatban módosította a miniszter a középiskolai osztályok maximális diáklétszámát

Egy nappal a következő tanév beiskolázási tervének benyújtási határideje ideje előtt csökkentette az oktatási miniszter a középiskolai osztályok maximális diáklétszámát, és 10 napot adott a tanfelügyelőségeknek arra, hogy új beiskolázási tervet nyújtsanak be.

A Sorin Cîmpeanu tárcavezető által csütörtökön aláírt rendelet a beiskolázási tervek kidolgozásának tavaly szeptemberben hatályba lépett metodológiáját módosítja. E szerint a középiskolai elméleti osztályokban 28-ról 26-ra, a szakközépiskolai osztályokban és a vokacionális szakirányú osztályokban 28-ról 24-re csökken a maximális diáklétszám – közölte a minisztérium.

A tanfelügyelőségeknek most az új keretszámok alapján kell újra kidolgozniuk február elsejéig a következő tanév beiskolázási terveit, amelyek többek között azt is megszabják, hogy hány pedagógusra van szükség egy-egy iskolában. A keretszámok csökkentését a középiskolák kérték, mert az elmúlt években demográfiai okokból a diáklétszám is csökkent.

Az edupedu.ro beszámolója szerint Beszterce-Naszód megyében például 26 kilencedik osztállyal kevesebb indult volna az új tanévben a jelenlegi beiskolázási tervek szerint. A megyeszékhelyen működő zeneiskola és a művészeti iskola petíciót is indított azért, hogy ne veszítsenek el egy-egy osztályt.

(Címlapfotó forrása: edupedu.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?