Kolozsváron évek óta először népszerűbbek a lakótelepi iskolák

Kolozsváron évek óta először népszerűbbek a lakótelepi iskolák, mint a központi fekvésű tanintézmények. 

Valentin Cuibus főtanfelügyelő szerint az előkészítő osztályokba való beiratkozáskor a lakónegyedekben található oktatási intézményekbe jelentkeztek a legtöbben. A népszerű intézmények listáját a Dónát negyedbeli Onisifor Ghibu elméleti líceum vezeti, amelyben nyolc előkésítő osztályt indítanak, közülük egy magyar tannyelvű. A Monostori negyedben, a Hóstáti és a Hajnal negyedben is több nulladik osztályt indítanak, mint az előző években. 

A központban és annak közvetlen közelében található tanintézmények továbbra is népszerűek, azonban vagy csökkent, vagy ugyanannyi maradt az induló osztályok száma. 

A tanfelügyelő szerint a lakónegyedekben található iskolák azért lettek keresettebbek, mert tájékoztatták a szülőket, hogy ezekben a tanintézményekben is jó pedagógusok tanítanak. Másrészt a központi iskolákban a harmadik és negyedik osztályos diákok délutáni váltásban járnak iskolába, így nem maradnak tantermek az after-school programokra, így délután 4 óra helyett már délben ki kell venniük a gyerekeket az iskolából. 

A másik érv, amely a lakónegyedi iskolák mellett szól, hogy a főtéri forgalom sokszor akadozik tanév közben. A szülők fél órát, de akár egy órát is a forgalomban töltenek, amikor gyerekeik után mennek az iskolába, míg a negyedekben nem okoz ekkora problémát a parkolás. 

A Kolozs megyei tanfelügyelőség szerint a beiratkozások első fázisában 5 485 előkészítő osztályos gyereket írattak be szüleik, azonban ez a szám még nőhet, ugyanis a beiratkozás még nem zárult le. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?