Kezdődik a beiratkozás: nem számítanak kevesebb magyar diákra Kolozs és Maros megyében

Március 4-től, hétfőtől írathatják be a szülők gyermekeiket előkészítő osztályba. A beiskolázási terveket feldolgozó tanügyi sorozatunkat Kolozs és Maros megyével zárjuk, ahol többnyire bizakodóak az anyanyelvű oktatás tekintetében, a főtanfelügyelő-helyettesek beszámolója szerint a magyar gyermekek száma stabilnak tűnik.

A tavalyihoz hasonló beiskolázási számokkal tervezik Kolozs megyében a 2019/2020-as tanévet. Jelentős átszervezés nem várható, nem fenyegeti a megszűnés veszélye a magyar osztályokat, iskolákat – tudtuk meg Török Zoltántól, aki rámutatott: mindez örömmel tölti el őket.

A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak elmondta, minden igényelt előkészítő osztályt jóváhagytak. A kolozsvári belvárosi iskolák közül a Brassai Sámuel Elméleti Líceum egy osztályt, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kettőt, a Református Kollégium egyet, a Báthory István Elméleti Líceum hármat, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum pedig egy osztályt igényelt. Hozzátette, a vártnál több beiratkozó esetében előfordulhat, hogy az iskolák még kapnak osztályt, erre tavaly is volt példa. A három negyedi iskola osztályait is jóváhagyta a tanfelügyelőség.

Ha nem tudja, hol és hogyan zajlik a beiratkozás, és milyen dokumentumok szükségesek, olvassa el korábbi anyagunkat a témában. 

A vidéki iskolák között van, ahol önálló, és van, ahol szimultán oktatás zajlik, magyarázta. Egyetlen tanintézményben nem folytatódhat az oktatás a jövő tanévben: az Egeres községhez tartozó Inaktelkén mindössze négy gyermek maradt az elemiben. Török Zoltán szerint azonban „semmi gond nem lesz”, mert ezek a gyerekek átmehetnek Bogártelkére vagy Mákófalvára tanulni. A szállításuk meg van oldva, mondta, személyesen beszélt a polgármesterrel és az iskolaigazgatóval, az Inaktelkén tanító pedagógusnak pedig lehetősége lesz időben állást kapnia a megyében, tette hozzá.

Évről évre többen érdeklődnek a szakoktatás iránt

A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes beszámolója szerint a következő tanévben ugyanannyi kilencedik osztályt indítanak, mint ebben az iskolai évben. A leendő középiskolások számszerűleg ugyan többen vannak idén, de Török Zoltán tájékoztatása szerint több osztály működik a megyében közepes, és nem maximális létszámmal, ezért nincs szükség újabb osztályokra.

Míg a székelyföldi összeállításunkban (Hargita és Kovászna megye) felmerült az a probléma, hogy a szakoktatást egyelőre nem sikerült vonzóvá tenni a fiatalok számára, érdeklődésünkre a Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes kifejtette: Kolozs megyére ez nem jellemző. „Évről évre több diák van, aki a szakoktatás iránt érdeklődik” – mondta, és példaként említette, hogy tavaly a Református Kollégiumban a beiratkozást követően az igényelteken túl még jóváhagytak helyeket, mert a vártnál többen iratkoztak. Egyedül a válaszúti mezőgazdasági szakon tanul kevesebb diák, máshol betelnek a helyek, tette hozzá.

Török Zoltán kifejtette: magyar nyelvű szakoktatás működik a Református Kollégiumban – 3 osztály, 6 szak –, a Szállításügyi Líceumban (autószerelés és autóbádogosság) és egy mezőgazdasági profilú osztály Válaszúton. Egy-egy szakosztály van még a Báthory, az Apáczai és a Brassai iskolákban. A Kolozs megyéhez tartozó városokban magyar középiskolai osztályokat indítanak Bánffyhunyadon, Tordán, Désen és Szamosújváron, ez utóbbiba nagyon sok gyereket íratnak be a Mezőségről, illetve Maros megyéből is, jegyezte meg.

A magyar gyermekek száma stabilnak tűnik Maros megyében

Maros megyében sehol nem szűnik meg a magyar oktatás – mondta el a Maszol megkeresésére Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes, aki szerint a magyar gyermekek száma stabilnak tűnik. „Mi reméljük, hogy ugyanannyi osztály indul, mint tavaly, mi annyit terveztünk be legalábbis” – nyomatékosított. Nagy számban vannak a megyében összevont magyar tannyelvű osztályok, főleg a Nyárádmentén – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Érdeklődésünkre Illés Ildikó kifejtette: a szimultán oktatásról pró és kontra vélemények egyaránt vannak, de az összevont osztályok megszűntetése egyben iskolák megszűntetésével is járna. „Az elemi oktatásért felelős tanfelügyelő nagyon mellette van a szimultán oktatásnak, mivel egy hat-hét éves gyermek ingáztatása probléma” – magyarázta.

Ami a középiskolai oktatást illeti, minden évben több kilencedik osztályt indítanak, mint amennyi végül betelik, ennek oka a roma többségű osztályokban keresendő. Jellemző, hogy rossz anyagi körülményeik miatt abbahagyják tanulmányaikat, és az is előfordul, hogy külföldre költöznek. „A kétszáz lejes ösztöndíj sem motiválja őket” – fogalmazott a szakoktatás kudarcáról a főtanfelügyelő-helyettes. A 2018/2019-es tanévben ugyanis 13 szakosztályt indítottak volna, de az érdeklődés a várttól elmaradt. Amelyik osztályt sikerül elindítani, az is alacsony diáklétszámmal működik, ez alól csupán az autószerelés és a gazdasági szak a kivétel – mondta lllés Ildikó.

Hárommal több líceumi osztályba lehet iratkozni a jövő tanévtől, de a tavaly kiírt 41-ből is csak 38 telt be. Az új osztályok indítására a Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetének rendeződése a magyarázat.

Kapcsolódók

Kimaradt?