Cseke Attila miniszter folytatná a decentralizációt és bölcsődeépítési programot indít

Folyatná a helyi fejlesztési programokat és a decentralizációt, illetve mielőbb elindítaná a bölcsődeépítési folyamattervet a fejlesztési és közigazgatási tárca vezetője. Cseke Attilát a mandátuma prioritásairól és a kihívásairól kérdeztük.

Az RMDSZ-es politikus szavai szerint a fejlesztési tárca átvétele egy újabb lehetőség arra, hogy ismét megmutassák, a magyar közösségnek is vannak alkalmas tagjai arra, hogy akár egy ilyen minisztériumot is sikerrel tudjon irányítani. Bár a fejlesztési minisztérium egy nagy intézmény, szerteágazó tevékenységi területtel, a közösség többnyire csak egy ágát látja az itt folyó munkának, mégpedig a Helyi Fejlesztési Országos Program (közismertebb román betűszóval: PNDL) keretében elvégzett beruházások megvalósulását – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette, a fejlesztési minisztériumnak van egy másik része is, amely ugyanilyen fontos, ez pedig a területfejlesztésben, fejlesztéspolitikában, közigazgatásban egyfajta törvénykezdeményező és javaslattevő szerepet tölt be, ugyanakkor különböző folyamatoknak, például a decentralizációnak a koordinátora ez a tárca – részletezte a politikus.

Cseke Attila fejlesztési miniszter a beiktatási ceremónián | Fotók: Fejlesztési Minisztérium

Cseke Attila elmondta, a decentralizáció folyamatát újra szeretné indítani, mert ez megrekedt és leállt. A miniszter megjegyezte: a kormányprogramban is szerepel célkitűzésként a decentralizáció azokon a területeken, ahol ez a folyamat lehetséges.

Folytatják a helyi fejlesztési programokat

A fejlesztési tárca által lebonyolított helyi fejlesztési program eddigi két szakaszában mintegy tízezer pályázat valósult meg, illetve ezeknek egy része még nem fejeződött be, és a finanszírozás vagy a kivitelezés folyamatában van. Cseke Attila szerint ez egy látványos része a minisztériumi munkának, és annak ellenére, hogy az elmúlt években kritikák is megfogalmazódtak ezzel kapcsolatban, sikeres fejlesztési program.

„Ezt folytatni szeretnénk, és ott, ahol problémák akadnak, a minisztérium vagy adott esetben más állami intézmények eljárnak. Utakat építettek ebben a programban, tanügyi intézményeket újítottak fel, víz- és csatornahálózatot építettek ki, nem kicsi projektek ezek” – magyarázta a miniszter.

Tájékoztatása szerint mielőtt az évet lezárják, ennek az országos programnak az első szakaszát további két évvel meghosszabbítanák, ugyanis a törvény szerint ez 2020 végéig tart. Ám létezik 1032 olyan pályázat ebben a szakaszban, amelyeknél még nem történt meg a beruházás átvétele, ez pedig azt jelenti, hogy ha most nem hosszabbítják meg a határidőt, az önkormányzatoknak vissza kellene fizetniük a pályázaton elnyert és nagy valószínűséggel már el is költött támogatásokat.

A fejlesztési minisztérium idei végrehajtott költségvetése eléri a tízmilliárd lejt, immár azokkal a kifizetésekkel, amelyeket éppen a napokban ejtenek meg. Cseke Attila szerint az RMDSZ arra törekszik, hogy használja ki a költségvetési kereteket, amit fejlesztésre lehet fordítani. „Hiszen ezeknek mindegyikében valahol épül valami, és fontos, hogy a társadalom, illetve a közösségek lássák, hogy ezek a dolgok meg is valósulnak, egy tervből lesz egy új épület, egy aszfaltozott utca” – részletezte.

Beindítják a bölcsődeépítési programot

Cseke Attila kiemelte, új fejlesztési programokat indítanak el, ezek közül az elsőt már bejelentették, és megvan a megvalósításának a koncepciója is. A bölcsődeépítési programról van szó, amelyet még ebben a mandátumban el akarnak indítani, mivel Románia a legutolsó helyen van az Európai Unióban a tagállamok között a bölcsődei helyek számát illetően.

„Ez legalább két problémát okoz. Egyfelől azt, hogy miközben azt szeretnénk, hogy a fiatal párok gyermekeket vállaljanak, nem sikerül ehhez biztosítani az infrastruktúrát. Ha például egy anyuka a kétéves gyermeknevelési támogatás lejárta előtt visszamenne a munkahelyére, nincs hol hagynia a gyermeket megfelelő felügyelet alatt, ugyanis nem mindig és nem mindenhol lehet számítani a nagyszülők segítségére” – magyarázta Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium élére alig néhány napja kinevezett politikus közölte: az év végi hajrában igyekeznek minden lehetséges kifizetést rendezni, így tulajdonképpen fel is használják a rendelkezésre álló költségvetést. Az elődöktől származó örökség azonban, hogy még hátra maradt mintegy kétmilliárd lejnyi kifizetetlen számla, amelyekre nem volt meg a költségvetési fedezet – tudatta a miniszter. Hozzátette, ők ezután nem a múlttal és az „örökséggel” akarnak foglalkozni, hanem azt akarják megmutatni, hogyan lehet sikeresen vezetni a fejlesztési minisztériumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?