Nyári óvodák: Háromszéken egyelőre várják az igényléseket

Háromszéken leghamarabb hétfőn indulhatnak el azok az állami óvodák, amelyek vállalják a nyári vakáció idején is a gyerekek felügyeletét, mutatott rá érdeklődésünkre Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő kifejtette: a szülőknek jelezniük kell abban az óvodában, ahová gyerekük év közben járt, hogy a nyári vakáció idején is igénylik a gyerekek felügyeletét. 

Háromszéken az állami óvodák titkárságán lehet a kéréseket leadni. Az óvodák szerda 10 óráig kell a háromszéki tanfelügyelőségre eljuttassák az igénylistákat, amit összesítenek, és az intézményeket fenntartó önkormányzatokkal közösen döntenek arról, hogy melyik óvodákat nyitják meg a nyáron. 

Kiss Imre emlékeztetett, hogy az óvodák és bölcsődék megnyitásához szükséges szabályzat hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A szabályzat szerint azok a szülők, akik igénybe vennék az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, és a nyári vakáció idején is odavinnék gyerekeiket, hétfőtől kérhetik gyerekük felvételét abban az intézményben, ahová a tanuló tanév közbe is járt.

A háromszéki főtanfelügyelő elmondta, a bölcsődék esetében az önkormányzatok döntenek a nyári nyitvatartásról, óvodák esetében pedig megyei szinten a tanfelügyelőség összesíti az igényeket. 

Kiss Imre emlékeztetett: a háromszéki városokban az elmúlt években is biztosították egy sajátos program szerint a gyerekek nyári felügyeletét. Tapasztalatok szerint falun kevésbé szokott erre igény lenni, így főként Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen számítanak ilyen jellegű szülői igényre.

Kevésbé valószínű, hogy minden óvodát megnyitnak

A főtanfelügyelő szerint kevésbé valószínű, hogy minden óvodát megnyitnak, inkább az körvonalazódik, hogy az igénylések függvényében egy-egy lakónegyedi óvoda fogadja a gyerekeket, illetve megtörténhet, hogy az óvodák váltakozva tartanak nyitva, hogy a személyzet számára is biztosítani tudják a pihenőszabadságot. 

A Kovászna megyei főtanfelügyelő úgy vélekedett, korai még az igénylések számáról beszélni, hiszen a szülők hétfőtől jelentkezhetnek az óvodákba, és Háromszéken szerdán 10 órakor kapják meg a tanintézetektől az igénylők pontos listáját, ez alapján döntenek arról, hogy melyik óvodákat nyitják meg, így leghamarabb jövő hétfőtől fogadják majd a gyerekeket. 

Addig ugyanis a nyári programban részt vevő óvodákat elő kell készíteni az oktatási, egészségügyi és munkaügyi minisztérium által megszabott módszertan szerint. Az óvodák kötelessége elegendő mozgás- és alvásteret biztosítani a gyermekeknek az érvényben lévő közegészségügyi rendeleteknek megfelelően, illetve a rendszeres fertőtlenítés is az ő feladatuk.

(Címlapfotó forrása: Vargyasi Levente)

Kapcsolódók

Kimaradt?