Megvonna egy családi adókedvezményt a Pénzügyminisztérium

Ha Florin Cîțu rábólint, a cégek nem téríthetik meg az alkalmazottaknak a bölcsődei és óvodai díjakat – írja a HotNews.

Sürgősségi kormányrendelettel felfüggesztené a gyerekes családoknak járó kedvezmények egyikét a Pénzügyminisztérium. A Szabó Ödön Bihar megyei képviselő által kezdeményezett, tavaly elfogadott 239-es törvényről van szó, amelynek értelmében a cégek leírhatják az adójukból az alkalmazottak bölcsődei és óvodai költségeit, 1500 lejes értékhatárig.

A jogszabály értelmében a kisgyermekes szülőnek visszatérített összeget a munkáltató nem csak a profitadóból írhatja le, ha az nem fedezi, akkor a személyi jövedelemadóból, a társadalombiztosítási hozzájárulásból, vagy az államkasszába befizetendő áfából, illetve jövedéki adóból is.

Bár a törvény november óta hatályban van, a potenciális haszonélvezők csak korlátozott mértékben profitálhattak belőle. A cégek egy része ódzkodott a gyakorlatba ültetésétől, mivel a Pénzügyminisztérium nem dolgozott ki hozzá alkalmazási módszertant, illetve restriktíven értelmezte.

Szabó Ödön sikeresnek értékeli a törvényt, tudomása szerint sok cég alkalmazta. A Maszolnak elmondta, arról nem volt tudomása, hogy a Pénzügyminisztérium fel akarja függeszteni, ezért nem is kívánta kommentálni a hírt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?