Alakul az óvodák, bölcsődék újranyitása: főleg városokban van igény a nyári felügyeletre

A közegészségügyi szabályok betartásával újranyithatnak az óvodák és bölcsődék. A gyermekek nyári felügyeletét a szülőknek kellett igényelni. Összeállításunkban Hargita, Kovászna és Bihar megyei illetékeseket kérdeztünk a tanintézmények újranyitásával kapcsolatos tudnivalókról. Mint kiderült, van, ahol már a héten is fogadták a kicsiket, máshol még az előkészületeknél tartanak. Ugyanakkor többen úgy látják, városokban nagyobb az érdeklődés a nyári foglalkozások iránt. 

A szabályzat értelmében a gyerekeknek egyenként 4,5 négyzetméternyi felületet kell biztosítani. Minden intézményben egészségügyi szűrés zajlik majd, rendszeresen fertőtlenítik a felületeket és a játékokat, továbbá betartanak minden, a hatóságok által megszabott intézkedést a gyermekek és az alkalmazottak egészségének megőrzése érdekében. Lázas vagy beteg gyermeket a szülők nem vihetnek bölcsődébe vagy óvodába, illetve a gyerekek nem vihetnek magukkal otthonról játékot.

Főleg a városokban nagy az érdeklődés

Hargita megyében még nem teljes az újranyíló tanintézmények listája, mert még pénteken is várnak visszajelzéseket – közölte a Maszollal Márton Adél óvodákért felelős szaktanfelügyelő. Elmondta, hogy az elmúlt évekhez képest más helyzetről és körülményekről van szó, hiszen meglehetősen sok egészségügyi vonatkozású szabályt kell betartani. „Egy kicsit nehéz, de próbálkozunk, egyféle gyakorlat ez számunkra” – mondta a szaktanfelügyelő.

Megtudtuk, hogy főleg a városokban van érdeklődés, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is 60-80-ra tehető az érdeklődők száma, vannak, akik egész nyárra igényelnék a szolgáltatást, de akadnak olyanok is, akik csak két hétre, és előfordulnak néhány napos igénylések is. Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron városonként mintegy 50-en jelezték igényüket a tanfelügyelőségnek.

Vidéken már jóval kevesebben jelentkeztek. „Egy-két gyerekért nem érdemes megnyitni a kapukat, biztosan nem fogjuk behívni a személyzetet szabadságról, így ott zárva maradnak az egységek – tudtuk Márton Adéltól.

Székelyudvarhelyen véglegesült a program

Székelyudvarhelyen a csütörtök délutánra sikerült véglegesíteni a napközik és a bölcsőde nyári programját. „A megyei tanfelügyelőség összesítése szerint összesen 52 család jelezte, hogy a nyári hónapokban igényli gyermeke intézményes felügyeletét biztosító lehetőséget a napköziotthonokban, további tíz kérés érkezett a Városi Bölcsődéhez” – áll a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal csütörtöki közleményében.

Zörgő Noémi sajtófelelőstől megtudtuk, hogy az intézményvezetőkkel folytatott megbeszélést követően a következő beosztás szerint nyitnak a napköziotthonok: július 6–17. között az Eszterlánc napköziotthon, július 20–31. között a bethlenfalvi Kipi-Kopi napköziotthon, augusztus 3–14. között a Malom utcai Zsibongó napköziotthon, augusztus 17–31. között pedig a Tábor-negyedi Csillagvár napköziotthon.

A közzétett periódusra egységesen 12 lejes napidíjat kell a szülőknek fizetniük az óvodás gyermekek esetében, amelyet mindig a kéthetes időszakot megelőző héten kell befizetni a soron következő befogadó tanintézmény titkárságán. A megállapított összeg a gyermekek étkeztetési költségeit fedezi. Hiányzás esetén ez a díj nem visszaigényelhető. Ami a városi bölcsődét illeti, ebben a periódusban végig fogadja azt a tíz gyermeket, akiknek a szülei ezt a múlt hét folyamán kérvényezték. Itt két csoportban, 5-5 gyermekkel kezdődik meg a nyári időszakban a felügyelet.

„A leadott kérések jóváhagyásánál elsődleges szempont volt, hogy olyan gyerekeket fogadnak az intézmények, akiknek a szülei dolgoznak a következő periódusban. Ismét hangsúlyozzuk, hogy igényelni kell a gyermek egészségi állapotát igazoló bizonylatot a gyermekek családorvosainál, ezt az igazolást, miszerint közösségbe engedhető a gyermek, a nyitás első napján, július 6-án is elég benyújtani” – olvasható a városháza közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a befogadó napköziket a többi óvoda is segíti a nyári időszakban akár személyzettel, akár szakmailag.

Csíkszeredában egyelőre zárva maradnak

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hétfőn, a város katasztrófavédelmi bizottságának ülése után közölte: közegészségügyi szakvéleményre alapozva nem engedélyezik az önkormányzati bölcsőde, óvodák és napközik újranyitását mindaddig, amíg el nem telik öt egymást követő esetmentes nap a csíki térségben. 

A megyei főtanfelügyelőség adatai alapján 83 szülő igényelte az óvodai és a napközis nyári szolgáltatást, a bölcsődei foglalkozásoktól pedig mintegy 40 gyermek kénytelen távol maradni. 

Vidéken segítenek a nagyszülők

Bihar megyében is készülnek az óvodák megnyitására, tudtuk meg Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettestől, aki elmondta: azokban a tanintézetekben, amelyekhez óvodák és végzős osztályok is tartoznak, az érettségi után lesz a nyitás, mert a személyzet most elsősorban a vizsgák lebonyolításával foglalkozik. 

Vidéken jellemzően kevesebb kérés érkezett, ott a szülők például a nagyszülők segítségével meg tudják oldani a gyermekek felügyeletét, mondta a főtanfelügyelő-helyettes. Megtudtuk azt is, a nagyváradi óvodákat június 29-én nyitják meg, ezeknél általában 40-50 szülő jelezte, hogy óvodába járatná a gyermekét.

A Nagyváradi Szociális Igazgatósághoz tartozó nagyváradi bölcsődéket a 4-es és a 7-es számú kivételével (amelyek bővítés alatt állnak) szintén június 29-től nyitják újra csökkentett létszámmal. Az úgynevezett nyári bölcsődékben júliusban és augusztusban azokat a kicsiket fogadják, akiket a 2019/2020-as tanévben már beírattak szüleik, és jelezték a héten érdeklődésüket.

A magyar nyelvű Csillagocska bölcsődében is elvégezték a szükséges átalakításokat ahhoz, hogy csökkentett létszámmal foglalkozzanak a gyermekekkel, tudtuk meg annak vezetőjétől, Felföldi-Bod Gabriellától, aki elmondta: várják a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyását, és a tervek szerint hétfőtől ők is kinyitnak.

Újranyitottak a sepsiszentgyörgyi óvodák és bölcsődék

Sepsiszentgyörgyön hétfőtől újranyíltak az állami bölcsődék és óvodák, amelyek a nyári vakáció ideje alatt fogadják a gyerekeket. Az intézményekben a helyek száma korlátozott, ezért azok a gyerekek élveznek előnyt, akik esetében mindkét szülő dolgozik és a nagyszülők nem tudnak vigyázni a kicsikre. Abban az esetben, ha az az óvoda nincs nyitva, ahová a gyerek be van iratva, a szülők kérvényezhetik, hogy másik intézménybe vihessék a gyermeküket.

A legkisebbeket a nyári vakáció ideje alatt a Kós Károly utcai, az Ady Endre Általános Iskolához és a Gödri Ferenc Általános iskolához tartozó bölcsődékben fogadják. Mindhárom intézmény augusztus végéig tart nyitva. 

Sepsiszentgyörgyön a nyári vakáció ideje alatt felváltva tartanak nyitva az állami óvodák, így a Napsugár Napköziotthonos Óvoda és az Árvácska Napköziotthonos Óvoda augusztus végéig lesz nyitva, a Hófehérke Napköziotthonos Óvoda pedig júniusban és júliusban várja a kicsiket. A Gulliver Napköziotthonos Óvoda, a Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és a Pinocchio Napköziotthonos Óvoda júliusban lesznek nyitva, a Kőrösi Csoma Sándor Napköziotthonos Óvoda és a Csipike Napköziotthonos Óvoda pedig az augusztusi hónap során. 

Kapcsolódók

Kimaradt?