Kötelező lesz az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítása Magyarországon

Kötelezővé teszi a magyar kormány az önkormányzatoknak az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítását április végétől.

„Ahol a bölcsődék-óvodák bezártak, ott április 30-tól kötelező ügyeletet biztosítani. Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum ötfős csoportokban lehetnek. A munkahelyek számára is lehetővé tesszük a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársaik számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak” – közölte kedd reggel Facebook-oldalán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek napközbeni felügyeletét azokon a településeken, ahol a veszélyhelyzet miatt rendkívüli szünetet rendeltek el. 

Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható, de a szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A rendelet szerint:

  • az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani;
  • az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható;
  • az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető;
  • az ügyeletért térítési díj nem kérhető;
  • a gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani;
  • a polgármester az ügyeletről naponta tájékoztatja a minisztert.
A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?