Megtéríthetik a cégek az alkalmazottaknak az óvodai és bölcsődei díjakat

A vállalatok a szóban forgó összegeket nem csupán a profitadóból, hanem bármilyen, az állam felé irányuló befizetésből leírhatják.

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a Szabó Ödön Bihar megyei képviselő által kezdeményezett 239-es törvény, melynek értelmében a cégek leírhatják az adójukból az alkalmazottak által bölcsődei és óvodai térítési díjakra kifizetett összeget. A munkáltatók gyermekenként 1 500 lejes értékhatárig számolhatják el ezeket a költségeket. Ha egy alkalmazottnak több gyermeke van, mindegyik jogosult a kedvezményre.

A törvény teljesen újszerű, mivel a szóban forgó összegeket a cég nem csak a profitadóból írhatja le, mint például a szponzorizáció esetében. Ha a fizetendő profitadó nem fedezi a gyermekes munkavállalóknak megtérített összeget, akkor a fennmaradó rész leírható a személyi jövedelemadóból, a társadalombiztosítási hozzájárulásból, az áfá-ból vagy a jövedéki adóból.

A munkáltató által a dolgozóinak visszatérített összeg nem számít adóköteles jövedelemnek. A törvény ugyanakkor a duális oktatás megszervezésével és lebonyolításával  kapcsolatos költségek adóból való leírhatóságáról is rendelkezik. A közép- vagy felsőfokú oktatási folyamat gyakorlati részében felhasznált állóeszközök a duális oktatásban résztvevő cég állóeszközeinek minősülnek.

A törvény elfogadása nagyon hosszadalmas volt, az RMDSZ képviselőházi helyettes frakcióvezetője még 2018-ban nyújtotta be a tervezetet. A kezdeményező szerint az új szabályozás ösztönzően hat a kisgyermekes anyákra, hogy visszatérjenek a munkahelyükre, ugyanakkor az állam számára is előnyös, pénzügyileg.

Szabó Ödön úgy látja, az új adókedvezmény arra ösztönözheti a nagyvállalatokat, hogy saját bölcsődét és óvodát létesítsenek az alkalmazottaik számára, ami örvendetes volna, mivel a meglévő kapacitás elmarad az igényektől. Megjegyezte azt is: a pénzügyminisztériumnak minél gyorsabban ki kell dolgoznia a törvény alkalmazási metodológiáját, hogy a kisgyermekes családok minél hamarabb igénybe vehessék a kedvezményt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?