Szakértői vélemény: rossz a román adórendszer, az adófizetés elkerülésére ösztönöz

A részvényesi osztalékot terhelő, mindössze 5 százalékos adó az egyik oka annak, hogy papíron rengetegen minimálbért keresnek.

A romániai államkasszának lényegesen kevesebb bevétele származik adókból, mint az EU-tagállamok többségének, aminek egyik fő oka a rossz adórendszer. „A mi adórendszerünk sok tekintetben hibás, így aztán nem kellene csodálkozzunk olyan anomáliákon, hogy kevés a munkavállalónk, ellenben sok az önálló vállalkozónk. Sok kiskaput hagytunk a törvénykezésben, s valószínűleg nem véletlenül, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges adó optimizálását” – mondja Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Romániában mindössze 5 százalék adót kell befizetni a cégek részvényesei által felvett osztalék után. Ennél csak a lett adórendszer nagyvonalúbb, ahol egyáltalán nem terheli adó az osztalékot, Bulgáriában és Görögországban pedig szintén 5 százalék az adókulcs. Az Európai Unió átlaga 21,73 százalék. Magyarországon 15 százalék adót kell fizetni az osztalék után, a gazdag, észak-urópai országokban pedig az adókulcs meghaladja a 25 százalékot.

„Közgazdászként úgy látom, hogy az osztalékadó 16 százalékról 5 százalékra való csökkentése nagy hiba volt. Nem csökkentheted ilyen nagy mértékben az osztalékadót, amikor súlyos problémáid vannak a tőkefelhalmozás terén” – mondja Ionuț Dumitru. A szakember Írországot hozza fel követendő példaként, ahol alacsony, 13 százalék a visszaforgatott nyereségre kivetett adó, azonban, ha a pénzt kiveszik a cégből, nagyon magas, 51 százalékos adót kell fizetni.

Idehaza a profit után fizetendő társasági adó is viszonylag alacsony, 16 százalék, míg  az EU átlaga 21,17 százalék. Csak öt tagországban kisebb a társasági adó, köztül Magyarországon (9 százalék). Hollandiában, Ausztriában, Belgiumban és Luxemburgban a profit 25 százalékát kell befizetni adó formájában, Franciaországban 28, Németországban 30, Portugáliában pedig 32 százalékát.

„Újra kell gondolni a hazai adórendszert, mert kiskapukat hagy a nagyon agresszív adó optimizálásra, támogatja a káros adófizetési szokások kialakulását, arra ösztönzi a cégeket, hogy fekete kifizetéseket eszközöljenek” – mondja a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

A béreket sújtó adóteher jelenleg 70 százalék, míg a mikrovállalalkozások csupán az árbevételük 1-3 százalékát kell befizessék adó formájában. Ezért aztán sok cég mikrovállalkozásként működik, ahonnan osztalék formájában, 5 százalékos adóbefizetéssel kiveszik a pénzt, amelyből feketén fizetik az alkalmazottakat vagy magánszemély helyett egy kft.-nek fizetnek.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?