Luxusnyugdíjak: a helyhatósági választások után dönt az alkotmánybíróság a megadóztatásról

A helyhatósági választások utáni időpontra, szeptember 30-ra halasztotta keddi ülésén az alkotmánybíróság a különleges törvényekkel bevezetett nyugdíjak progresszív megadóztatásáról szóló törvény alkotmányossági kontrollját.

A parlament által júniusban megszavazott jogszabály 85 százalékos adót vetne ki a katonák, rendőrök, titkosszolgálati ügynökök, bírák, ügyészek, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és törvényhozók – nem járulékbefizetés alapján, hanem az illető ágazat részére hozott külön jogszabályok által meghatározott – nyugdíjának havi 7000 lejt meghaladó részére. A havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti (7000 lejig terjedő) részét 10 százalékkal akarták megadóztatni.

A luxusnyugdíjakként emlegetett kiemelt járandóságok progresszív megadóztatása ellen az ombudsman és a legfelsőbb bíróság emelt óvást. Szerintük a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra vet ki újabb adót, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát. Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának „leplezett kisajátítását" jelentené, és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság májusban már megakadályozta a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését. A parlament ezért úgy akarta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy nem megszüntetni próbálja, hanem – a 85 százalékos adóval – visszaküldené a költségvetésbe az „arcátlanul magas" nyugdíjak 7000 lejt meghaladó részét.

Az átlagos nyugdíjak többszörösére rúgó luxusnyugdíjak ügye a helyhatósági és parlamenti választások közeledtével vált ismét központi témává: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével.

A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat szeptember 27-re tűzték ki. Médiaértesülések szerint az alkotmánybíróság, amely eddig már két ízben meggátolta a bírák és ügyészek járandóságának lefaragását, kedden azért halasztotta el a határozathozatalt a luxusnyugdíjakat megadóztató törvény ügyében, mert nem kapta meg a jogszabály által érintett többi szakma képviselőinek állásfoglalását.

Kapcsolódók

Kimaradt?