banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A luxusnyugdíjak elnöki fizetést meghaladó összegének 99 százalékos megadóztatását javasolja az RMDSZ

Valamennyi különnyugdíj esetében 99 százalékos adót vessenek ki arra az összegre, amelyik meghaladja az államfő fizetésének mértékét, így elkerülhető lesz a havi 70 ezer lejes nyugdíjak kifizetése – ez az RMDSZ javaslata a parlamentben a speciális nyugdíjak eltörléséről szóló vitában.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és kormányfőhelyettes a B1 televízió kedd esti műsorában fejtette ki a szövetség álláspontját a bizonyos volt állami alkamazottakat megillető különnyugdíjakról, amelyek eltörlése vagy megadóztatása ismét központi téma lett. A miniszterelnök-helyettes aberrációnak nevezte a 70 ezer lejes havi juttatásokat, amelyeket „semmivel sem lehet igazolni”.Kelemen Hunor szerint semmi sem igazolja a luxusnyugdíjak jogosságát

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy sem a külföldi missziókban részt vett, nyugalmazott katonák, sem a volt parlamenti képviselők vagy szenátorok különnyugdíja nem éri el ezt a hatalmas összeget, amiket leginkább volt bírák, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács vagy az alkotmánybíróság egykori tagjai kapnak.

Az RMDSZ egyfajta felső határ bevezetését javasolja: ez az államelnök mindenkori fizetése lenne, és azokra a luxusnyugdíjakra, amelyek meghaladják ezt a „plafont” az elnöki fizetés feletti részösszegre 99 százalékos adót vetnének ki. Ez Kelemen szerint az alkotmányba sem ütközne, ugyanakkor „nem populista javaslat”, hanem kivitelezhető megoldás lenne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az általános nyugdíjemelésről a kormányfőhelyettes kifejtette: a négyéves kormányprogramban benne van a járandóságok növelése. „A tavalyihoz képest idén nagyobbak a nyugdíjak, a következő emelés 2022 januárjától esedékes” – mondta.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?