Jelenleg 9500 személy részesül különnyugdíjban, átlagosan havonta 9600 lejben

Raluca Turcan munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 9500 személy részesül Romániában különnyugdíjban, amelynek átlagértéke 9600 lej körül mozog. Eközben az állami nyugdíjrendszer 4,9 millió nyugdíjasának átlagnyugdíja 1500 lej, 2,7 millió nyugdíjas pedig még ennyit sem kap kézhez - mondta a miniszter a Realitatea Plus hétfő esti műsorában.

Turcan úgy vélekedett, hogy a nyugdíjaknak és jövedelmeknek méltányosan kell növekedniük, és a nyugdíjak esetében a hozzájárulás mértékét kell szem előtt tartani: azonos munka, azonos képzettség, azonos munkakörülmények és azonos munkaidőre befizetett összeg után azonos szintű nyugdíj járjon. Ezzel szemben a jelenlegi nyugdíjtörvény Turcan szerint nem méltányos.

A szaktárca vezetője szerint teljesíthetetlen reményeket táplált az előző törvényhozás azzal, hogy „egy tollvonással” 40 százalékos nyugdíjemelést ígért. A jelenlegi helyzetben ez megvalósíthatatlan - vélte.

„Mi arra keresünk megoldást, hogy a kisebb nyugdíjak növekedjenek hamarabb, és érjék utol azokat a nyugdíjakat, amelyek gyorsabban növekedtek, ugyanakkor vegyük észre a speciális nyugdíjakat is” - mondta Turcan, hozzátéve, hogy viszonylag kevesen, körülbelül 9500-an kapnak különnyugdíjat, de ez így is hatalmas egyenlőtlenségeket eredményez a társadalomban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A következő másfél évben mintegy ötmillió nyugdíjazási iratcsomót terveznek bevezetni az elektronikus rendszerbe, majd utólag újraszámolják ezeket. Ebből 250 ezer nyugdíjazási iratcsomó mezőgazdasági dolgozóké. Az iratcsomókban szereplő adatokat egyenként fogják bemásolni az elektronikus adatbázisba, a miniszter asszony azt nyilatkozta: személyesen fogja ellenőrizni ezt a munkát a területi nyugdíjpénztáraknál.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?