Alkotmányellenes a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvény

Lapértesülések szerint alkotmányellenesnek nyilvánította kedden az alkotmánybíróság a 7000 lejnél nagyobb különnyugdíjak 85 százalékos megadóztatásáról szóló törvényt.

A taláros testület négyszeri halasztás után hozta meg az egyhangúlag megszavazott döntését. A törvény ellen a Nép Ügyvédje és a legfelsőbb bíróság is alkotmányossági kifogást emelt, kérve a taláros testülettől, hogy nyilvánítsa teljes egészében alkotmányellenesnek.

Az alkotmánybíróság által megvizsgált jogszabály a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó - az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó - speciális állami nyugdíjak megadóztatásáról szól.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes, 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat.  Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona és belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezer kap 6000 lejt meghaladó juttatást. Az 5,1 millió romániai nyugdíjas havi járandóságának átlaga 1600 lejre tehető.

Az alkotmánybíróság legutóbb májusban akadályozta meg a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a különnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, visszaküldve azt a költségvetésbe.

Az ombudsman és a legfelsőbb bíróság szerint a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra újabb adót vet ki, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát. Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának "leplezett kisajátítását" jelentené, és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság később teszi csak közzé keddi határozata indoklását, de a román sajtó úgy tudja: eljárási hibákat is kifogásolt, amelyeket egyes elemzők szerint szándékosan követtek el a - kiváltságos járandóságra szintén jogosult - törvényhozók, hogy jogalapot teremtsenek az alkotmánybíróság számára a különnyugdíjak újbóli "megmentéséhez".

Kapcsolódók

Kimaradt?