Különnyugdíjak: Ciolacu feltételhez köti a házbizottságok összehívását

Összehívja Marcel Ciolacu képviselőházi elnök a parlament két házának házbizottságát a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében.

Egy keddi Facebook-bejegyzésben Ciolacu azt írja, „haladéktalanul” összehívja a házbizottságok együttes ülését a különnyugdíjak eltörlése érdekében, „azzal a feltétellel, hogy a pénzt fordítsák a gyermekpénz megduplázására”.

„Ez azonban azt feltételezi, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség ne lógjon többet, és ne akadályoztassa a szenátus munkáját. Addig is minden, amit tesznek, hazugság és olcsó populizmus” – fogalmazott. 

A PNL kedden kérte a két ház házbizottságának összehívását a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében – jelentette be a liberálisok alsóházi frakcióvezetője, Florin Roman, aki szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök lemondása a parlamenti tisztségről csupán „blöff”. 

„A PNL szerint a különnyugdíjak megszüntetésére az egyetlen megoldás a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény 11. cikkelyének eltörlése. Ma korán reggel a házbizottságok összehívását szorgalmazó kérést nyújtottunk be. Várjuk, hogy a házbizottságok elküldjék a képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottságnak a PNL törvénytervezetét, amely már júniusban elakadt a képviselőház házbizottságánál, hogy a mai plenáris ülésen meg lehessen vitatni és szavazás alá bocsátani” – nyilatkozta Roman.

Előzmények: A Szociáldemokrata Párt (PSD) két vezető politikusa, Marcel Ciolacu elnök és Alfred Simions alsóházi frakcióvezető, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói hétfő este bejelentették, hogy lemondanak parlamenti mandátumaikról, hogy ne részesülhessenek a képviselőket és szenátorokat megillető speciális nyugdíjból. Ludovic Orban kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke demagógiának nevezte a két párt politikusainak lépését, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint pedig az összes különnyugdíjat el kellene törölni. További részletek itt olvashatók

(Címlapfotó forrása: Agerpres

Kapcsolódók

Kimaradt?