Rendelettervezet: a nyugdíjak idén nem nőnek, nem lesz üdülési utalvány, a hallgatók nem vonatozhatnak ingyen

Sürgősségirendelet-tervezetbe foglalta a kormány a korában beharangozott idei kiadáslefaragásokat, többek között az egyetemisták ingyenes vonatozásának eltörlését. A hétfő este közzétett dokumentumból kiderül, hogy csak jövőre nőnek a nyugdíjak, de az nem világos, hogy mennyivel.

Közzétette hétfő este a kormány az idei költségvetési kiadások lefaragásáról szóló sürgősségirendelet-tervezetet. E szerint 2021-ben a nyugdíjpont értéke a tavalyi emelés utáni szinten – 1442 lej – marad.

A nyugdíjpontot 2022. január elsején növelik legközelebb oly módon, hogy az infláció arányához hozzáadják az éves átlagbér-növekedés „legtöbb ötven” százalékát. A rendelettervezet indoklása szerint a jövő évi nyugdíjemelés mértékét a későbbiekben, a társadalombiztosítási költségvetés törvényében rögzítik.

További kiadáscsökkentő intézkedések:

  • A közalkalmazottak idén nem kapják meg az 1400 lejes üdülési utalványt
  • A 26 év alatti egyetemi hallgatók 50 százalékos kedvezménnyel közlekedhetnek a helyi tömegközlekedési eszközökön, a bukaresti metrón, a távolsági buszok és vasút belföldi járatain (másodosztályon). A diákok ingyenes vonatozásáról szóló korábbi rendeletet törlik.
  • Törlik a koronavírus-járvány megelőzésében és leküzdésében szerepet vállaló prefektúrai alkalmazottak 30 százalékos bérpótlékát; ez a juttatás a prefektusoknak és alprefektusoknak továbbra is jár.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a nyugdíjak idei befagyasztása 8,922 milliárd lejes megtakarítást jelent az államkasszának. Ez a GDP 0,8 százalékának megfelelő összeg. Az üdülési jegyek idei megvonása 1,653 milliárd lejes (a GSD 0,15 százaléka), míg a prefektúrai bérpótlékok levágása 23,8 millió lejes kiadáscsökkentést jelent.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?