Sztrádaépítés 2021-ben: az észak-erdélyi autópálya kapja a legtöbb pénzt idén

Három Szilágy, illetve Bihar megyei szakasszal folytatódik idén az A3-as sztráda építése | Fotó: Agerpres Erdélyi autópályaszakaszokra 1,25 milliárd lejt irányozott elő a kormány a közvitára bocsátott költségvetés-tervezetben.

Az észak-erdélyi autópálya (A3) fogja a legtöbb pénzt kapni a közúti infrastruktúra-projektek közül idén, ha a parlament változatlan formában hagyja jóvá a 2021-es költségvetés tervezetét. A büdzsé-projektben 894,52 millió lej van előirányozva a sztráda munkálatainak a folytatására. Ez két és félszerese a tavaly hasonló célra elköltött 367,91 milliónak.

Idén igazi nagyágyú száll be az észa-erdélyi autópálya építésébe, a gyakran az Aszfalt királyaként emlegetett Dorinel Umbrărescu, akinek több cége is a legnagyobb ágazati szereplők közé tartozik. Umbrărescuék a Magyarnádas-Magyarzsombor és a Magyarzsombor-Vaskapu szakaszok kivitelezésére kötöttek szerződést. Egy másik új kivitelező is van, a nagyváradi Trameco, amely a Terebes és Bihar közti szakaszt építheti. 

Késnek a vadfolyosók

A dél-erdélyi és az észak-erdélyi sztrádást összekötő, A10-es autópálya Szászsebes és Torda közti részének folytatására idén 209,62 millió lejt lehet majd költeni, negyedével kevesebbet, mint tavaly. Az dél-erdélyi, A1-es sztráda Lugos és Déva közti szakaszára 145,74 millió lejt különítettek el, ami közel kétszerese a tavalyi összegnek. Ezen a szakaszon kivitelezésre várnak a vadfolyosók, azonban a munkálatokra kiírt versenytárgyalást felfüggesztették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szállítási minisztérium költségvetéséből 5,8 milliárd lejt szánnak idén a közúti infrastruktúra fejlesztésére, közel 20 százalékkal többet, mint tavaly. Ebből összesesen  1,25 milliárd lej megy az erdélyi sztrádaszakaszokra. Az A3-as sztráda Brassó és Bukarest, illetve az A1-es Nagyszeben és Pitești közti szakaszára szintén utaltak ki pénzt, összesen félmilliárdnál többet, azonban ebből nem Erdélyben elvégzendő munkálatokat fognak finanszírozni.

A költségvetésben irányoztak elő pénzt a Marosvásárhely-Târgu Neamț, Nagyszeben-Brassó és Brassó-Bákó sztrádaszakaszok megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésére is.

Cătălin Drulă szakminiszter elmondása szerint a minisztérium 2021-es költségvetés-tervezete beruházás-centrikus, azonban az infrastruktúra karbantartására is 10 százalékkal többet fognak költeni, mint tavaly, 617 millió lejt.

A vasúti infrastruktúra fejlesztésére és karbantartására 6,82 milliárd lejt irányoztak elő, ami 9,5 százalékkal több a tavalyi költségvetési tételnél. A hajózás 56,6 százalékkal kap többet, 645 millió lejt, a légiközlekedési infrastruktúra ellenben mostohagyerek idén, mindössze 308 millió lejt szánnak rá, 34,4 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

Kapcsolódók

Kimaradt?