Átadták a forgalomnak a moldvai országrész első autópályaszakaszát

Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök jelenlétében nyitották meg szerdán a forgalom előtt a moldvai országrész első autópálya-szakaszát.

A Bákó körgyűrűjének részét képező, a Moldvát – Ploieşti-en keresztül – a fővárossal összekötő A-7-es autópálya első 16 kilométeres szakaszára a kivitelezésre megszabott határidő előtt több mint egy évvel, a parlamenti választások előtt négy nappal hajthattak fel az autósok.

Klaus Iohannis államfő szerint az előző szociáldemokrata (PSD) kormányok „gondoskodtak” Moldva leszakadásáról, de a kormányra került Nemzeti Liberális Párt (PNL) megelégelte az üres ígéreteket, és szerinte a most elkészült útszakasz is azt bizonyítja, hogy a PNL kiemelt fontosságot tulajdonít a keleti országrész bekapcsolásának az európai gyorsforgalmi hálózatba.

Ludovic Orban miniszterelnök további nagyszabású állami beruházásokat ígért. Az ukrán határt Szeretvásárnál (Siret) elérő A7-es autópálya esetében az első négy szakasz megvalósíthatósági tanulmánya közel áll a befejezéshez, tehát amint hozzáfér Románia az európai helyreállítási alapból számára elkülönített 30 milliárd euróhoz, meg lehet kötni a kivitelezési szerződést az A7-es autópálya első négy szakaszaira.

A miniszterelnök ígéretet tett a Bákót Brassóval összekötő – a Keleti-Kárpátokat átszelő – autópálya és a Romániát Észak-Dél irányban átszelő 9-es páneurópai folyosó mentén haladó vasútvonal korszerűsítésére is.

Lucian Bode közlekedési miniszter történelmi esélynek nevezte azt, hogy Románia a következő hét évben legalább 9,3 milliárd eurót hívhat le a helyreállítási alapból infrastruktúra-fejlesztésre. A felzárkózást, a történelmi régiók gyorsforgalmi úthálózattal történő összekapcsolását a mostani uniós költségvetésből felhasználható kohéziós alapokból és a következő hétéves időszak közlekedési operatív programjának részét képező pénzforrásokkal is kiegészítik – magyarázta.

A moldvaiak több ízben tüntettek amiatt, hogy a keleti országrészben eddig egyetlen méternyi autópálya sem épült. Az erősödő társadalmi elégedetlenségre alapozva a parlament két éve törvényt is elfogadott az Erdélyt Moldvával összekötő „Egyesülés Autópályájáról”, de a Marosvásárhely és Jászvásár közötti sztráda építése még nem kezdődött el.

Románia eddig 873 kilométernyi autópályával rendelkezett. Az A7-es szerdán átadott bákói szakaszával és az A10-es sztráda még idén megnyitandó Szászsebes–Gyulafehérvár szakaszával együtt a gyorsforgalmi úthálózat év végéig meghaladhatja a 900 kilométert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?