Miklós Zoltán: hatékonyabb adóbehajtás mellett nincs szükség adóemelésre

Az adóhivatal digitilizációja mellett be kellene zárni az adókedvezményi kiskapukat.

Minden jel szerint január közepén hívják össze a rendkívüli parlamenti ülésszakot, amelynek feladata a költségvetés tervezet elfogadása lesz – tájékoztatott Miklós Zoltán, aki a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja. A háromszéki gazdasági szakpolitikus szerint olyan költségvetést kell összeállítani, amely lehetőséget ad arra, hogy a tavalyi, közel 10 százalékos költségvetési hiányt idén 7 százalék alá csökkentsék, illetve a következő években vissza lehessen térni a normális mederbe, vagyis a 3 százalék alatti hiányhoz. A másik kihívás, hogy a GDP arányos államadósságot 60 százalék alatt tartsák, hiszen ez az egyik feltétele a lejről euróra való átállásnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Miklós Zoltán szerint a költségvetési hiányt hatékonyabb adóbehajtással kordában lehet tartani, vagyis a szürke- és feketegazdaság kifehérítésével több pénz juthat az államkasszába. Meglátása szerint ez egyrészt az adóhivatal (ANAF) digitalizációjával lehetséges, ezért be kell vezetni az elektronikus számlázást, és az ország minden kasszagépét rá kell kötni az ANAF informatikai rendszerére.

A rendszernek viszont képesnek kell lenni fogadni és feldolgozni a kasszagépektől érkező adatokat. A háromszéki képviselő szerint amellett, hogy jelenleg rossz az adóbehajtás színvonala, számtalan adókedvezményeket biztosító kiskapu van, amit be kellene zárni ahhoz, hogy adóemelés nélkül növekedjen az állam bevétele.

A jövedelemadó az önkormányzatoknál marad

Miklós Zoltán fontosnak tartja, hogy a kormánykoalíció elfogadta az RMDSZ-nek az önkormányzatok pénzügyi autonómiájára vonatkozó kérését, ami szerint a legjelentősebb bevételi forrásuk, vagyis a személyi jövedelemadó 100 százalékban helyben marad. A háromszéki politikus szerint az önkormányzatok fejlesztési terveinek finanszírozásában továbbá hangsúlyos szerepet kapnak még a Településfejlesztési Programok (PNDL) is. A kormánykoalíció elfogadta az RMDSZ gazdaságélénkítő programját is, aminek eredményeként a következő fél évben is érvényben lesznek a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett munkahelyvédelmi és vállalkozásokat támogató intézkedések.

(Nyitókép forrása: Miklós Zoltán Facebook-oldala)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?