Az Európai Bizottság új intézkedésekkel segítené az adóvisszaélések elleni küzdelmet

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el, amellyel az adózást kívánja méltányosabbá tenni azáltal, hogy fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adózás átláthatóságát - közölte Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerdán.

Az olasz uniós biztos sajtótájékoztatóján azt mondta, az új adócsomag egyben hozzájárulhat  a koronavírus-járványt követő európai gazdaság helyreállításához és hosszú távú növekedéséhez. A csomag az adózási szabályok és eljárások egyszerűsítését is szolgálja az üzleti környezet javulása érdekében. Ez magában foglalja az adózási akadályok és az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terhek felszámolását számos ágazatban, hogy a vállalkozások könnyebben tudjanak boldogulni és növekedni az egységes piacon - mondta.

A tervezett intézkedések könnyítenek az adóbevalláson és befizetésen, felszámolják a vitarendezés meglévő akadályait. Segítséget nyújtanak a tagállamoknak az adócsalás elleni hatékonyabb küzdelemben, valamint az adózási fegyelem javítása és az adminisztratív terhek csökkentése terén.

Automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az online platformok forgalmáról. Megerősítenék és pontosítanák a tagállamok együttműködésének szabályait, például a közös adóellenőrzések terén.

A felvázolt javaslat mellett az Európai Bizottság az unión belüli adóversennyel és káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját indítványozza. Így például javításra szorul a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzéke, amely a nemzetközileg elfogadott követelményeket nem teljesítő unión kívüli országokról nyújt áttekintést.

"Az uniós jegyzék már eddig is a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó normák elfogadására ösztönözte az unión kívüli országokat, de még többet kell tenni" - fogalmazott. A javaslat ezen túlmenően felvázolja a fejlődő országokkal való adóügyi együttműködésre vonatkozó uniós megközelítést, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrenddel - tette hozzá Gentiloni.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?