Informatikusképzés: több végzősre lenne igény, de nincs elég, minőségi hallgató

A BBTE magyar tagozatán 1,2-szeres volt a túljelentkezés, a románon 7,5-szörös.

Legalább 15 ezer számítástechnikai szakemberrel többre lenne szükség jelenleg idehaza, vélik az ágazatban érdekelt üzletemberek. A romániai felsőoktatási intézmények évente hozzávetőleg 8 ezer friss diplomást bocsátanak ki, s ezt a számot nem lehet lényegesen növelni, az ugyanis a minőség rovására menne.

Erdélyben két felsőoktatási intézményben folyik magyar nyelvű informatikus képzés: a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Előbbi 420 ingyenes és 120 fizetős helyet hirdetett meg, ezek közül 88, illetve32 magyar nyelvű. A BBTE-n román, angol és német nyelven is képeznek számítástechnikai szakembereket.

A Sapientián 60 hely várt a jelentkezőkre informatika-, 45 pedig számítástechnika szakon, 20 gazdasági informatikán, míg könyvelési és gazdálkodási informatikán 50.

Soós Anna, a BBTE rektorhelyettesének elmondása szerint a román helyekre 7,5-szörös volt a túljelentkezés, míg magyar tagozaton egy helyre 1,2 felvételiző jutott. Magyar tagozatra olyanok is jelentkeztek, akik román nyelven végezték a középiskolát, ugyanakkor voltak magyarok, akik az angol nyelvű képzést választották. A BBTE-n idén nehezebb volt bekerülni informatikára, mint más felsőoktatási intézményekben, a jelentkezőknek ugyanis vizsgázniuk kellett a szaktantárgyakból.

Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy más egyetemeken lényegese nagyobb volt a túljelentkezés. A Bukaresti Egyetem informatika szakán egy ingyenes helyre 10 jelentkező jutott, az információ-technológia szakon pedig még nagyobb, 28-szoros volt a túljelentkezés. A fővárosi intézmény a járvány miatt nem szervezett felvételi vizsgát, a jelentkezők rangsorolásánál az első számú kritérium az érettségin elért eredmény volt.A BBTE-en idén is vizsgáztatták az informatikára jelentkezőket/Fotó: Facebook/BBTE

Nehéz szak az informatika

Az informatika évek óta a legkeresettebb szakok közé tartozik. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a munkaerőpiacon óriási a kereslet informatikusokra, az ágazati bérezés pedig kiemelkedő. Egy törekvő hallgató már az egyetemi évek alatt talál munkát a szakterületén, a pályakezdők bére pedig akár 1 000 euró is lehet. A tapasztalt és hozzáértő informatikusok fizetésének a felső határa a csillagos ég, legalábbis az átlagos romániai munkavállalókhoz képest. Az ágazati nettó átlagbér jelenleg 8 200 lej, ami 2,3-szorosa az országos átlagfizetésnek.

Annak ellenére, hogy a piacon óriási az igény informatikusokra, az egyetemeken pedig túljelentkezés van, a helyek száma nem nőtt számottevően az elmúlt években. Ennek a fő oka az, hogy a hallgatói létszám növelésének a minőség látná kárát. „Hiába hirdetnénk meg több helyet, azok betöltéséhez megfelelő minőségű hallgatókra is szükség van, márpedig az informatikát sokkal nehezebb elvégezni, mint sok más szakot” – nyilatkozta a Maszolnak Soós Anna.

Az informatikusképzés mennyiségi fejlesztését az is akadályozza, hogy nincs elég oktató, mivel a versenyszférában elhelyezkedők jobban keresnek azoknál, akik az egyetemi karriert választják.

(Nyitókép: AdobeStock)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?