Magyarország nem támogatja a globális minimumadót

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében, már a jövő év elején. „Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk, Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak” - magyarázta.Szijjártó Péter | Fotó: Facebook

A magyar külügyminiszter úgy véli, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”: a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók, amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

Kiemelte: a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne. Hangsúlyozta: „Ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”. Varga Mihály pénzügyminiszter ezt az álláspontot fogja képviselni az EU-s pénzügyminiszterek pénteki ülésén.

Kapcsolódók

Kimaradt?