Ezek az adóemelési javaslatok vannak a kormány asztalán

Az már biztosra vehető, hogy az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók is fizetni fogják az egészségbiztosítási hozzájárulást.

Teljes gőzzel és zárt ajtók mögött folynak a koalíciós tárgyalások az intézkedésekről, melyekkel a tervezettnél sokkal nagyobb költségvetési hiányt csökkentené a kormány. Az economedia.ro számba vette azokat a javaslatokat, melyek, sajtóértesülések szerint szóba kerültek a tárgyalások során.Fotó: Agerpres

Az szinte már biztosra vehető, hogy az ágazati érdekvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére a Ciolacu-kabinet megszünteti az építőipari, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari dolgozók felmentését az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól. Ez a bruttó bér 10 százalékának felel meg.

Egy százalékos adót fizettetnének a több ingatlannal rendelkező tulajdonosokkal, amennyiben ezek összértéke meghaladja az 500 ezer eurót. Ez azt jelenti, hogy az érintettek minimum évi 5 ezer eurót fizetnének ingatlanadó formájában.

Az adókulcs megduplázása azon mikrovállalkozások esetében, melyek profitrátája meghalad egy adott küszöbértéket. A mikrovállalkozások jelenleg az árbevételük 1 százalékával megegyező értékű adót fizetnek.

A cégek nyeresége után fizetendő társasági adó 10 százalékra emelése is felmerült a koalícióban. Jelenleg 8 százalék az társasági adó, s állítólag még nem sikerült egyezségre jutni a növelés mértékét illetően.

Az árbevétel 1 százalékával megegyező extraadó kivetése azon vállalatokra, melyek éves forgalma meghaladja a 100 millió eurót. Az economedia.ro értesülései szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy ez az intézkedés bevezetésre kerüljön.

A kedvezményes áfa megszüntetése, illetve a jelenlegi 19 százalékos áfakulcsnak 21 vagy 22 százalékra való emelése. Jelenleg az alapélelmiszerek és a turisztikai szolgáltatások áfája csupán 9 százalék. Nem valószínű, hogy erre sor kerülne, mivel Marcel Ciolacu kormányfő a közelmúltban az áfa emelése ellen foglalt állást.

Az elektromos cigaretták és a luxuskategóriás tömény italok jövedéki adójának az emelése, valamint jövedéki adó kivetése a cukortartalmú üdítőkre.

A kormány azért kénytelen bevételnövelő intézkedéseket hozni, mivel május végén már a GDP 2,32 százalékával volt egyenlő a költségvetési hiány, aminek a fényében kizárt, hogy tartható lenne az év végi 4,4 százalékos hiánycél. Ha Románia nem tudja teljesíteni az idei 4,4 százalékos és a 2024-es 3 százalékos deficitcélt, akkor elveszti az uniós támogatások egy részét.

Kapcsolódók

Kimaradt?