Színházi módszerekkel térképezik fel az új, „kulccsal a nyakban” generáció szokásait

10–14 éves, tömbházban élő gyerekeknek szervez műhelysorozatot a kolozsvári Colectiv A egyesület, azzal a céllal, hogy feltérképezzék az új, „kulccsal a nyakban” generáció szokásait és igényeit a világjárvány kontextusában.

„A világjárvány elszigetelt bennünket. Megszoktuk, hogy otthonainkba zárkózunk. Félünk új emberekkel megismerkedni. Beköltöztünk az online térbe. Az online iskolába. Hogyan hatott ez a gyerekekre? Milyen volt a szociális életük, amikor az iskolák zárva voltak? Hogyan hatott a társadalmi szokásaikra a világjárvány? Tudtak-e kapcsolatot tartani távol maradt barátaikkal? Vannak-e barátaik a negyedben? Játszanak még a szomszédaikkal? Létezik még közösség a tömbházakban élő gyerekek között? Milyen tevékenységek zajlanak a tömbházak körül? Hogyan tölti egy napját a tömbházban élő gyermek? Mennyi időt töltenek a szabadban, és mennyit a számítógép előtt? Megengedik a szüleik nekik, hogy a tömbház körül játszanak?” – olvasható a kezdeményezés leírásában.Illusztráció: a Colectiv A egyesület Facebook-oldala

A „blokkos”, azaz tömbháznegyedben élő gyerekeknek szóló műhely négynapos, 10–14 éveseknek szól. Célja a gyerekek szocializációs készségeinek és kifejezőkészségének fejlesztése színházi eszközökkel és klasszikus, tömbház körül játszható játékokon keresztül.

A műhelynek multikulturális vonatkozása is van, támogatja az interetnikus befogadást, hiszen a játék közös nyelv lehet, ha ismerjük a szabályokat. A színházi gyakorlatok segítenek feltárni a gyermekeknek a szociális terekkel, közösséggel, szabadidővel kapcsolatos igényeit. A műhelymunkát követően a résztvevő gyermekekkel közösen (amennyiben ehhez nekik is van kedvük) bemutató eseményt szerveznek a negyed közterein.

A Sunt tare! műhely a Colectiv A egyesület Köz?: Terek köztünk – terek nekünk, egy kulturális intervenció a Monostor tömbházai között című projektjének a része, amely az együttélés, a magán- és a köztér kérdéseit kutatja a Monostor-negyedben.

A műhelyt három fiatal szakember, Schneider-Lőnhárt Csenge színész, a Tranzit Ház interaktív programjainak és gyerekfoglalkozásainak munkatársa, a lakhatási igazságosságért harcoló Szociális lakásokat MOST! mozgalom tagja, Madaras Dávid pszichológus, élménypedagógus, a Social Fiber egyesület egyik alapító tagja és Biró Réka szabadúszó dramaturg vezeti.

A műhelyet augusztus 16. és 19. között naponta 9:00 és 13:00 tartják, egy szünettel az Octavian Goga Megyei Könyvtár Traian Brad fiókkönyvtárában (str. Izlazului nr. 18.). Jelentkezni kérdőív kitöltésével lehet, érdeklődni pedig a 0759 690 410 telefonszámon vagy a sunttaremanastur@gmail.com e-mail címen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?