Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs világát eleveníti fel Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt

Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs levelei, versei és publicisztikája alapján írt és szerkesztett előadóestet Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt. A Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkcióját, a Két hold világa című előadást október 27-én és 28-án este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében adják elő.

A kétszereplős előadásban a rendezői feladatot is ellátó Bogdán Zsolt és Szorcsik Kriszta látható, akik így beszélnek az előadásról: „Ahogy Nemes Nagy Ágnest a tenyerében tartott „igazi, de igaziból igazi szaharai homok” magával ragadja, és Krisztus előtti időkbe repíti, Ekhnaton fáraóhoz, Lengyel Balázshoz, akihez, saját bevallása szerint „gyöngéd szálak fűzik”, verseit olvasva úgy gyöngül szálanként a test is, a lélek is, roskad játéktól, a széptől, az ismeretlen angyalok érintésétől, az erdélyi, boglyák aljában vermelt batul illatától, míg végül feloldódik a nagy Ismeretlenben, az útban… a lent-fentekben, és a kint-bentekben. Mindez egyszerre történik, „ugyan egy völgyben, ugyan egy pontban együtt” … Kettőnk szépségszomja, szépségkeresése így lett egyetlen találkozás része. „Egyek s nem egy Egyek” lettünk versei által az időben. Jöjjenek velünk.Fotók: Maris Cristian Daniel

Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt. Életük része volt a hangos ellenállás, majd néma túlélés a diktatúra idején, háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, üldözöttek mentése és bújtatása.

A Kolozsvárra érkező sorsjáték ősbemutatójára 2021 nyarán, a Gyulai Várszínház Kamaratermében került sor.

A Két hold világa című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?