200 éves a Farkas utcai kőszínház – színháztörténeti kisfilmeket mutattak be a BBTE hallgatói

Videókban elevenedik meg Kótsi Patkó János 19. századi kolozsvári színigazgató vagy a Kolozsváron vendégszereplő Déryné Széppataki Róza alakja: a magyar nyelvterület első, Kolozsváron megnyílt kőszínházának 200. évfordulójára ugyanis „megfilmesítették” színháztörténeti kutatásaikat a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói.

Az interdiszciplináris projektet a kerek évforduló mellett részben a járványhelyzet hívta életre, Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, projektvezető arra volt kíváncsi, hogy hogyan adható át a színháztörténeti tudás, főleg online oktatás körülményei között. A teatrológus diákok feladata az volt, hogy olyan témákat keressenek a 18.-19. századi színházi jelenségekről, személyekről, amelyek igazán megragadták őket, majd ezekből szövegkönyveket formáljanak, és a színművészetis és filmes diákokkal együtt vizuális tartalommá alakítsák.

A színháztörténeti kisfilmek tehát a színművészet, teatrológia és film szakos hallgatók közreműködésével jöttek létre, Bartha Katalin Ágnes, Kalamár Gábor, Csibi László tanárok irányításával, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Dokumentációs Tárában forgatták őket. A filmeket A színház közös tere – a közös tér színháza című rendezvénysorozat keretében mutatták be szerdán a Magyar Színházi Intézet Facebook-oldalán, ahol az alkotók élménybeszámolójával együtt megtekinthetőek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?