Kiss Manyival indul a háromszéki „csillagokat” bemutató kiállítás-sorozat

Kiss Manyi színésznő születésének 110. évfordulója alkalmából a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet az Országos Színháztörténeti Múzeummal és Intézettel (OSZMI), valamint a Vadon Egyesülettel kültéri kiállítást nyit pénteken 16 órakor.

AThália legrakoncátlanabb tündére című színháztörténeti tárlat nyitja a Háromszéki csillagok sorozatot, amelyben az intézet háromszéki identitással bíró jelentős életpályákat mutat be, közölték.

„Háromszék, Zágon és családja mindennél fontosabbak voltak Kiss Manyi számára: nyaranként vissza-visszatért szülőföldjére, művészete is ebből a talajból gyökerezett. Bár a képek csak halvány lenyomatai lehetnek egy ember életének, egy művész pályája szempontjából mégis konkrét fogódzót jelentenek az emlékek megőrzéséhez. Segíthetnek abban, hogy az idelátogatók emlékezetében a színésznő, a XX. századi magyar színjátszás egyik legnagyobb tehetsége méltó módon fennmaradjon” – olvasható a beharangozóban.

Kiss Manyi 1911-ben született az erdélyi Magyarlónán, de már csecsemőként Zágonba vitték, ahol nagynénje és férje fogadták örökbe. Boldog gyermekkora volt, amire mindig szeretettel emlékezett vissza. Kisgyermekkorában zongoraművésznőnek készült, de már tizennégy évesen a kolozsvári Izsó Miklós féle színitanodába járt, első szerepeit is itt kapta.1928-tól Szegeden szubrett, naiva, komika, statiszta és táncosnő. 1939-ben a Délibáb ezt a hírt közli: „Kiss Manyi az Andrássy Színház tehetséges művésznője tudvalevőleg pár héttel ezelőtt férjhez ment Uferini, a híres bűvész fiához. Természetes, hogy Kiss Manyi vőlegényétől, majd később férjétől sok mindent megtanult a bűvészetből.”Forrás: Fortepan/adományozó: Kotnyek Antal

A harmincas években a Fővárosi Operettszínház szerződtette, majd a Vígszínházhoz került. 1954-től egészen 1971-ben bekövetkezett haláláig a Madách Színház társulatának tagja. Élete első sorsdöntő sikerét az Operettszínházban aratta, 1940-ben Eisemann Mihály Fiatalság bolondság című darabjában, de vígjátéki szerepeit drámaiak követik, közülük az első Reményik Zsigmond Atyai házában Marika, majd Csehov Három nővérében Olga. A film világa is felfedezi, több mint száz filmszerepe végigkíséri egész életét.

A színésznő életét és művészetét felidéző kiállítás számos olyan színháztörténeti jelentőségű dokumentumot hoz nyilvánosságra, amely az utóbbi évek kutatásai, a szervező intézmények szakembereinek, valamint Kiss Manyi családjának jóvoltából került napvilágra.

A kiállítást Sepsiszentgyörgy Főterén Vargha Fruzsina alpolgármester nyitja meg, köszöntőt mond Soós Zoltán konzul, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében, az esemény háziasszonya Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális intézet vezetője, a kiállítás kurátora, a grafikus Szebeni Szabó Róbert volt, a kivitelező a Kobak Design.

Kapcsolódók

Kimaradt?