Versenyt futunk az idővel egy dél-erdélyi sztrádaszakasz PNRR-s finanszírozásáért

Ráadásul vesztésre állunk, figyelembe véve, hogy egy műszakilag bonyolult részről van szó, 2,13 km alagúttal.

Ismét nekifut a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) a Lugost és Dévát összekötő sztráda Holgya (Hunyad megye) és Marzsina (Temes megye) közti, 9,13 km hosszú szakaszának a megépítésének. A tervezésre és kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást napokon belül meghirdetik a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerén (SEAP) keresztül.Nagy kihívások várnak a kivitelezőre | Fotó: Pixabay/creative-Tomek

A dél-erdélyi autópálya ezen szakaszát az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében kívánja finanszírozni a kormány, ami azt jelenti, hogy legkésőbb 2026 augusztusáig át kell adni a forgalomnak. Mivel egy 10 km-nél rövidebb útról van szó, ez még romániai viszonylatban is könnyen teljesíthető határidőnek tűnik, azonban, tekintettel az előzményekre és a műszaki kihívásokra, ez távolról sincs így.

A CNAIR kilenc éve kínlódik a beruházással, bármiféle kézzelfogható eredmény nélkül. 2013-ban a dél-erdélyi autópálya Déva és Lugos közti szakaszára megkötötték a szerződéseket, azonban időközben módosították a beruházás környezetvédelmi engedélyét. Holgya és Marzsina közé eredetileg nem terveztek alagutat, az elképzelés az volt, hogy elhordják egy hegy nagy részét, egy hatalmas mesterséges völggyel lényegében kettévágva azt. Az új környezetvédelmi engedély megvétózta ezt az elképzelést, előírva, hogy alagutakkal vágják át a hegyet.

A CNAIR kénytelen volt kivenni a szóban forgó szakaszt a már megkötött szerződésből, hogy új közbeszerzési eljárást írjon ki. Erre csak hatévnyi totojázást és ígérgetést követően, 2019 júniusában került sor. Akkor 285 millió euróra becsülték a 2,13 km hosszúságú alagutat is magába foglaló beruházás költségeit. A kiírásra egyetlen ajánlat érkezett, egy török konzorcium részéről, melyet végül nem megfelelőnek nyilvánítottak.

A 2019-es kiírás értelmében a kivitelezőnek 10 hónap áll rendelkezésre a tervezésre, további 28 pedig a munkálatok elvégzésére. Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter a napokban jelentette be, hogy az ajánlatokat június 9-ig lehet majd benyújtani. Ha a szerződést sikerülne az év vége előtt aláírni, akkor 2026 elejére elkészülhetne a sztrádaszakasz, de csakis akkor, ha a kivitelező tartani tudja a határidőket, ami Romániában kuriózumszámba megy. A kormány és a CNAIR versenyt fut az idővel, kellemes meglepetés volna, ha a sztrádaszakaszt sikerülne elszámolni a PNRR keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?