A tervezettnél 250 millióval többe kerül az első, a helyreállítási terv keretében finanszírozott sztrádaszakasz

A költségek a munkálatok során bekövetkezett földcsuszamlások miatt nőttek meg.

Az eredetileg becsült költségnél 250 millió lejjel többe fog kerülni az észak-erdélyi autópálya Magyarzsombor és Magyarnádas közti szakasza. A Spedition UMB -  Tehnostrade konzorcium 2020 őszén 1,4 milliárd lejért szerződött le a 30 km-es sztrádaszakasz megépítésére. A pluszköltségek azért jelentkeznek, mivel a munkálatok során, 2021 őszén több földcsuszamlás is bekövetkezett, ami miatt módosítani kellett a kivitelezési tervet.Jól halad a munka a Szilágyságban | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) egyelőre nem hagyta jóvá a kivitelező által, a földcsuszamlások miatt javasolt műszaki megoldásokat. Korábban az is felmerült, hogy az instabil talaj miatt módosítani kell a nyomvonalat, azonban a szakértők arra jutottak, hogy erre nincs szükség.

A közúti infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület szerint a kivitelezők nagy erőket mozgósítottak, az építőtelepeken kb. ezren dolgoznak. A Spedition UMB és a Tehnostrade építi a Magyarzsombor és vaskapu közti sztrádaszakaszt is. A két útszakasz együttes hossza 42 km.

A Pro Infrastructură értékelése szerint a kivitelezők jól haladnak, a munkálatok 20 százalékát már elvégezték. A terepviszonyok és a talajszerkezet komoly kihívások elé állítják a kivitelezőket. A munkálatok során 12 millió köbméter földet kell megmozgatni, a megépítendő hidak és viaduktok teljes hossza 8,7 kilométer.

A sztrádaszakaszt 2023 végéig kellene átadni a forgalomnak. A Pro Infrastructură úgy ítéli meg, hogy ideális esetben tartható a határidő, de csak a hatóságoknak az eddiginél operatívabb közreműködése esetén. Ahhoz, hogy a sztráda építése zökkenőmentesen folytatódhasson, ki kell vágni több erdőrészt, ami nem a kivitelező feladata, valamint tisztázni kellene, hogy mi legyen a zutori római kasztrummal, mely részben az autópálya nyomvonalán fekszik. Korábban régészek a nyomvonal megváltoztatását javasolták, amire azonban nem került sor.

Egyelőre az észak-erdélyi autópálya Magyarzsombor és Vaskapu közti szakasza az egyetlen, az országos helyreállítási tervben szereplő, kivitelezés alatt álló beruházás.

Kapcsolódók

Kimaradt?