Újabb akadály merült fel, 2024-re tolódott az Aranyosgyéres-Maroskece sztrádaszakasz átadása

Sikeres volt a Strabag óvása, továbbra sem lehet szerződést kötni az útszakasz megépítésére.

Új fejezete kezdődik az észak-erdélyi autópálya megépítése címet viselő tragikomédiának. Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) jóváhagyta a Strabag által az Aranyosgyéres és Maroskece közti útszakasz kivitelezésének odaítélése ellen benyújtott óvást.Hónapok óta áll a munka Aranyosgyéres és Maroskece között | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR) január végén egy román-spanyol konzorciumot nyilvánított a közbeszerzési eljárás győztesének. A CNAIR 383,44 millió lejre becsülte az elvégzendő munkálatok értékét, a nagyváradi Drum Asfalt ennél valamivel kevesebbért, 363 millióért vállalta a kivitelezést.

Március 9-i döntésével a CNSC hatályon kívül helyezte a megbízás odaítélését kimondó jelentést, s kötelezte a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalatot, hogy értékelje újra a győztesnek nyilvánított konzorcium ajánlatát. A CNSC határozata nem jogerős, fellebbezni lehet ellene a bukaresti táblabíróságon.

A CNAIR 2021 júliusában hirdette meg ismét a közbeszerzési eljárást az Aranyosgyéres és Maroskece közti sztrádaszakaszra, azt követően, hogy szerződést bontott a korábbi kivitelezővel, a bukaresti Straco kft.-vel. Ezzel még 2015-ben szerződött le a CNAIR, s 2016-ban el is kezdődtek a munkálatok, azonban jelen pillanatig 40 százalékig sem jutott el a kivitelezés.

Ha kora tavasszal sikerült volna megkötni a szerződést a 15,7 km hosszúságú szakasz megépítésére, akkor ideális esetben 2023 végén meg lehetett volna nyitni a forgalom előtt. A történtek fényében immár biztos, hogy legkorábban 2024-ben lehet majd eljutni Kolozsvárról Marosvásárhelyre, végig autópályán haladva. A Maroskece és Aranyosgyéres közti sztrádaszakasz tervezésére 3, kivitelezésére pedig 18 hónap áll majd a közbeszerzési eljárás győztesének a rendelkezésére. Hogy az ki lesz, azt jelenleg csak a jó isten tudja.

Kapcsolódók

Kimaradt?