banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Gyorsabban épült a szocialista Románia sztrádája, mint az Észak-erdélyi autópálya

A közel 100 kilométeres Bukarest-Pitești autópálya 5 év alatt készült el, a Kolozsvár és Marosvásárhely közti 2004 óta épül.

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1967 február 4-én kezdődött az első romániai autópálya építése. Az A1-es elnevezésű, Bukarest és Pitești között húzódó sztráda tervezését a bukaresti IPTANA tervezőintézet végezte, a kivitelezés pedig a rendelkezésre álló legmodernebb technológiával történt.A Szilágynagyfalu-Berettyószéplak szakasznak is rég el kellett volna már készülnie | Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Az Agerpres állami hírügynökség 1968 május 22-én közölte, hogy az év végéi el fog készülni az első, Bukarest és Petrești közti, 36 km hosszúságú sztrádaszakasz. Az országos pártlap, a Scânteia 1970 január 9-i számában arról számolt be, hogy két sáv az autópálya teljes, 96 kilométeres hosszán elkészült. A másik két sáv kivitelezése további két évet vett igénybe.  

Az A1-es sztrádát hivatalosan 1972 április 12-én adták át a forgalomnak, bár olyan információk is olvashatók napjaink sajtójában, hogy erre 1973-ban került sor. A munkálatok tehát körülbelül 5 évet vettek igénybe. A munkavégzésnek ezzel a sebességével napjainkban is kiegyeznénk, még úgy is, hogy időközben fejlődött az útépítéshez használt technológia.

A Kolozsvár, pontosabban Gyalu és Marosvásárhely közé tervezett sztrádaszakasz kevéssel hosszabb csak, mint az A1, ennek ellenére az építése 2004-ben kezdődött el, s még mindig nem fejeződött be. A dolgok jelenlegi állása szerint a még hiányzó Maroskece-Aranyosgyéres szakasz 2023 végére kellene elkészüljön. Ha így lesz, akkor a százegynéhány kilométeres sztrádaszakaszt 19 év alatt sikerül kivitelezni, aminél a szocializmus útépítői lényegesen gyorsabban dolgoztak.

Az első romániai gyorsforgalmi út megépítéséhez, ha hinni lehet a korabeli dokumentumoknak, 445 ezer tonna aszfaltot használtak fel. Ceaușescu utasítására a sztrádát úgy tervezték, hogy azon 140 km/órás sebességgel lehessen közlekedni, annak ellenére, hogy az országban gyártott, s így az akkoriban legelterjedtebb személygépkocsi, a Dacia 1100 nem volt erre képes.

1972-ben és 1973-ban az IPTANA előtanulmányokat végzett a Pitești és Nagyszeben közti autópálya számára, a tervezésre azonban már nem került sor. Ceaușescu 3 200 km autópályát vizionált a szocialista Románia számára, azonban a grandomán elképzelésnek csak a töredéke valósult me. A kommunista diktatúra utolsó 17 évében csupán 17 km sztráda épült, a Bukarest és Konstanca küzti A2 kezdeménye. A rendszerváltáskor az országnak 113 km sztrádája volt.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?