Így néz ki Románia legszebb „autópálya-múzeuma”

Újabb drónfelvételt tett közzé a Pro Infrastructura Egyesület (API) az észak-erdélyi autópálya Gyalut Magyarnádassal összekötő szakaszának munkálatairól. „Ez Románia legszebb autópálya-múzeuma” – írta Facebook-oldalán a videót kísérő posztjában az API.

Az egyesület arra utalt, hogy a 8,7 kilométeres sztrádaszakasz várhatóan már szeptemberben elkészül, de mégsem lehet majd átadni a forgalomnak, mert ehhez meg kellene építeni a Szamoson átívelő hidat. Ezek a munkálatok azonban még a ködbe vésznek, mert a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) még mindig nem írta alá a kivitelezési szerződést.

„Ez az autópálya-szakasz remekül illusztrálja a román hatóságok inkompetenciáját” – állapítja meg az egyesület, emlékeztetve arra, hogy a CNAIR-nek korábban négy éve volt versenytárgyalást hirdetni a viadukt megépítésére, de ezt – egy korábbi sikertelen próbálkozás után – csak tavaly októberben tette meg.

A társaság február 9-ig várta a cégek ajánlatait, azóta négy hónap telt el, de nyertest még mindig nem hirdettek. A tenderfüzet szerint a munkálatok befejezésének határideje a kivitelezési szerződés aláírásától számított tíz hónap. Azt azonban nem tudni még, hogy mikor írják alá a szerződést.

A viadukt első oszlopait egyébként még az amerikai Bechtel cég rakta le, amikor nekilátott az észak-erdély autópálya megépítésének. A Gyalu-Magyarnádas sztrádaszakasz Kolozsvár nyugati körgyűrűjeként is funkcionálna: a DN1-es jelzésű utat kötné össze a Szatmár és Zilah felé vezető DN1F jelzésű úttal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?