Földcsuszamlás hátráltatja az erdélyi sztrádaszakasz építését

Ha nem sikerül megfelelő műszaki megoldást találni, lehet, hogy módosítani fogják a nyomvonalat.

Földcsuszamlás miatt akadtak el a munkálatok az észak-erdélyi autópálya Magyarzsombor és Magyarnádas közti szakaszán, ez utóbbi település közelében. Az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructura Egyesület szerint „bár a jelenlegi kivitelező mindent megtesz a lejtők stabilizálása érdekében, az eddigi megoldások nem tűnnek célravezetőnek. Az UMB és a CNARI (közúti infrastruktúráért felelős országos társaság) által felkért szakértők keresik a megoldást, s felmerült a nyomvonal megváltoztatása is”.

A CNAIR egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott a helyzettel kapcsolatban. Az, hogy a térségben fennáll földcsuszamlások veszélye, korábban is ismert volt, ami miatt a Bechtel hozzá sem fogott a munkához. Ugyancsak emiatt, a második kivitelező, a Maltauro sem végzett egy kapavágást sem, hanem óriási költség kiegészítést kért, ezért a CNAIR felbontotta a szerződést.

Az aktuális kivitelező, a Spedition UMB – Tehnostrade konzorcium tavaly szeptemberben írta alá az 1,4 milliárd lejes szerződést, s februárban nagy erőbedobással látott munkához. A 30 km-es sztrádaszakasz 2023 utolsó negyedévében kellene átadni. A Pro Infrastructura szakértői szerint a földcsuszamlás miatt kétséges, hogy sikerül-e tartani a határidőt, az pedig biztos, hogy a költségek nagyobbak lesznek a tervezetteknél.

Az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakasza azon infrastrukturális beruházások közé tartozik,melyeket a kormány az országos helyreállítási terv keretében akar kivitelezni.

(Nyitókép: Facebook/Pro infrastructura)

Kapcsolódók

Kimaradt?