Autópálya-építés román módra: hat hónapja adták át, még mindig dolgoznak rajta

Júniusban valószínűleg befejeződik a Gyulafehérvár és Szászsebes közti szakasz építése.

2020 decemberének elején, a választási kampány finisében, nagy felhajtás közepette megnyitották a forgalom előtt a Torda és Szászsebes közti A10-es autópálya egy újabb szakaszát. A dolog egyedüli szépséghibája, hogy a szóban forgó útszakasz építése az átadáskor még nem fejeződött be.

„Megnyithatjuk most, és használhatjuk, vagy átadhatjuk áprilisban. Kiküldtem egy közlekedésbiztonsági csapatot, nem nyitottuk volna meg, ha volna bármiféle veszély. Semmi köze nincs a választásokhoz, az építő összekapta magát” – nyilatkozta akkor Mariana Ioniță, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetője.

A pályaszakaszon azóta is forgalomkorlátozás van érvényben, a munkálatok jelenleg is folynak, többek között a gylafehérvári és a szászsebesi csomópontokban. A Pro Infrastructura Egyesület szakértői szerint az építkezés a végéhez közeledik, június folyamán valószínűleg mindkét csomópont elkészül, fel lehet majd oldani a korlátozásokat.

Ez a 17 km-es sztrádaszakasz már négy éve kész kellene legyen. Az 541 millió lej értékű kivitelezési szerződést 2014 decemberében írták alá. A beruházás fővállalkozója az olasz Impresa Pizzarotti. A munkálatok a parlamenti választások előtt gyorsultak fel, akkor néhány hét során többet haladt, mint korábban egy egész év alatt, a kivitelező éjjel is dolgozott.

(A nyitókép illusztráció: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?