Áll a munka a 18 éve épülő sztrádaszakaszon, egymásra mutogat a kivitelező és a CNAIR

Az  állami társaság által becsült értéknél 130 millió lejjel kevesebbért vállalta el a munkát a kivitelező, mely most már a teljes összeget kéri.

Továbbra is áll a munka az észak-erdélyi autópálya Bisztraterebes és Bihar közti szakaszán, a kivitelezők és a megbízó pedig egymást okolják a patthelyzetért.

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) tavaly júliusban kötött szerződést a beruházás kivitelezésére létrejött társulással, melynek tagjai a nagyváradi Trameco, Drumuri Bihor és Drum Asfalt, a szlovák Vahostav és a bukaresti East Water Drillings. A cégek 326,51 millió lejért, amire rájön az áfa, vállalták el, hogy megépítik a 3C2 jelzésű, 28,55 km hosszú sztrádaszakaszt. A szerződés hat hónapot ír elő a terv elkészítésére, a munkálatokra pedig másfél évet.

Ez azt jelenti, hogy 2022 nyarára a beruházásnak el kellene készülnie. Az már biztos, hogy a határidő jócskán csúszni fog, a kérdés csak az, hogy mennyit. Hogy sokat, az hétszentség, a kivitelezők ugyanis el sem kezdték a munkát, helyette tetemes összegű költségvetés-módosítást kértek, előre nem látott műszaki okokra hivatkozva. A probléma oka valószínűleg az, hogy a Trameco vezette társulás áron alul vállalta el a munkálatok elvégzését.

A CNAIR honlapján található adatok szerint 2017-ben 454 millió lej volt a beruházás becsült értéke, 130 millióval több, mint amennyit a kivitelezők kértek. „Gyakorlatilag a Trameco durván alulbecsülte a szükséges munkálatokat, a CNAIR által kiszámolt összeg 72 százalékéra, olyannyira, hogy a következő érvényes ajánlat 70 millió lejjel nagyobb volt. Most kérik a különbözetet a 100 százalékig, vagyis 130 millió lejt, vagyis közel a dupláját a maguk, és a második helyen végzett ajánlat közti különbségnek” – mondják a infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructura Egyesület (API) szakemberei.

Beniamin Rus, a Trameco és a Drumuri Bihor tulajdonosa teljesen másként látja a helyzetet. „Ha alulbecsültük volna, az az én bajom lenne. De gondoljanak bele, hogy az árajánlat 2017-es, amikor havi 1 400 – 1 700 lejjel fizettem egy dolgozót, jelenleg pedig 6 ezer lejjel” – nyilatkozta Beniamin Rus a Bihoreanul nagyváradi hetilapnak.

Bíróságra kerülhet az ügy

A kivitelezők eddig két műszaki tervet nyújtottak be a CNAIR-nek az igényelt pluszköltségek alátámasztására, azonban az állami társaság megalapozatlannak találta azokat. Az API szerint, amennyiben a kivitelező nem nyújt be egy megfelelő, a beruházás költségvetését tiszteletben tartó tervet, s nem kezd hozzá a munkálatokhoz, a CNAIR fel kellene bontsa a szerződést. „Kérjük a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság vezetőit, hogy mihamarabb bontsa fel a szerződést, adjon negatív minősítést a komolytalan vállalkozónak, és bocsássa versenytárgyalásra, harmadik alkalommal is, az elátkozott szakaszt” – olvasható a szakértőket tömörítő civil szervezet állásfoglalásában.

Beniamin Rus erre azzal reagált, elképzelhetőnek tartja, hogy peres úton követelnek majd kártérítést, amennyiben a CNAIR egyoldalúan szerződést bont.

Az észak-erdélyi sztráda ezen szakaszának első kivitelezője a Bechtel kellett volna legyen, amellyel 2003-ban kötöttek szerződést. Ezt 2013-ban bontották fel. Másodjára a spanyol Corsan – Corviam Construccion társulással szerződött a CNAIR. Ezt 2017-ben bontották fel. A dolgok jelenlegi állása mellett az útszakasz ideális esetben 2023-ra készülhet el, 20 évvel az első szerződés megkötése után.

(Nyitókép: Facebook/Asociația Pro Infrastructura)

Kapcsolódók

Kimaradt?