Négy évvel meghosszabbította a képviselőház az Erdély-Moldva autópálya kivitelezési határidejét

A Székelyföld északi részén áthaladó szakaszt 2030 végéig kellene befejezni.

A Marosvásárhely és a román-moldáv határon található Ungheni közé tervezett A8-as autópálya az eredeti elképzelések szerint 2026 december 31-ig kellett volna elkészüljön, legalábbis erről rendelkezett a 291/2018-as törvény. Időközben az illetékesek is rájöhettek, hogy ez a határidő teljesen irreális, ezért négy évvel kitolták.

A 266 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett megszavazott módosítás értelmében a 310 km hosszú sztrádának 2030 december 31-ig kellene elkészülnie. Először az Ungheni –Iași – Târgu Neamț szakaszt kellene átadni, 2026 december 31-ig. Ez kétéves halasztást jelent az eredeti határidőhöz képest.

A Marosvásárhely és Târgu Neamț közti kb. 209 km hosszúságú szakasz esetében négy évvel hosszabbítottak: a 291-es törvényben 2026 december 31-es határidő szerepel, ami most 2030 december 31-re módosítottak. Ez a sztrádaszakasz lesz az első, amely átszeli majd a Székelyföldet a Marosvásárhely – Nyárádszereda – Szováta – Ditró – Gyergyószentmiklós – Gyergyótölgyes útvonalon.

Cătălin Drulă, az időközben leváltott szállításügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy az A8-as autópályának a Keleti-Kárpátokon áthaladó szakasza lesz a legkomplexebb közúti infrastrukturális beruházás Romániában, meglátása szerint a Nagyszeben – Pitești sztrádánál is bonyolultabb, pedig az átvágja a Déli-Kárpátokat.

Jelenleg az autópálya megvalósíthatósági tanulmányán dolgoznak, aminek az év végéig el kellene készülnie. Fontos volna, hogy az A8-as minél hamarabb elkészüljön, mivel Marosvásárhelynél csatlakozni fog az A3, észak-erdélyi sztrádához, s ezáltal összeköti majd a Székelyföldet a modern páneurópai közúti közlekedési hálózattal.

A most elfogadott módosítás értelmében az A8-as autópálya Ditró és Târgu Neamț közötti szakaszán országos jelentőségű természetvédelmi területeken is lehet vezetni a nyomvonalat.  

(A nyitókép illusztráció)

Kapcsolódók

Kimaradt?