Áll a bál az észak-erdélyi autópálya körül: leálltak a munkálatok Gyéres és Maroskece között

Az állam válságban levő céggel szerződött a kivitelezésre, a vállalkozás pedig időközben fizetésképtelenné vált.

Szinte teljesen leállt a munka az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszán. A probléma gyökere az, hogy a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, a CNAIR a sztrádaszakasz kivitelezésére a Straco Grup kft.-vel kötött szerződést 2016-ban. A munkálatoknak 2017 szeptemberére kellett volna elkészülniük, de még mindig a kisebbik baj, hogy a kivitelezés jelenleg is csak 36 százaléknál tart.

A fő gond az, hogy a cég időközben fizetésképtelenné vált, s az alvállalkozóit sem fizeti. A Straco teljesen beszüntette a munkát Maroskece és Aranyosgyéres között, s ugyanígy járt el az egyik alvállalkozó, a Baxcom is, azt követően, hogy a fővállalkozó felfüggesztette a kifizetéseket.

Jelenleg már csak egy másik alvállalkozó, a Marcotim dolgozik, de ha rövid időn belül nem kapja meg a már elvégzett munkálatok ellenértéket, kénytelen lesz bedobni a kesztyűt, ugyanis az alkalmazottak bérét sem fogja tudni folyósítani. A Straco 10 millió lejjel tartozik a Marcotimnek.

„Nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy a Stracot támogassuk, mivel román cég, s a továbbiakban is ezt szándékozzuk tenni, két feltétellel: idejében fizesse ki az alvállalkozókat és a beszállítókat. (…) Ha nem jutunk megegyezésre a Stracoval, akkor új közbeszerzési eljárást hirdethetünk meg” – nyilatkozta Mariana Ioniță, a CNAIR elnöke.

Újabb halasztás a láthatáron

Az átadási határidő többszöri elhalasztását követően a CNAIR legutóbb 2021 nyarára tűzte ki a sztrádaszakasz használatba vételét. Ha a Stracóval kötött szerződést felbontják, s új közbeszerzési pályázatot írnak ki, akkor biztos, hogy ismételten el kell halasztani az átadást.

Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti, 15,7 kilométeres útszakasz értéke körülbelül 280 millió lej, a beruházást uniós forrásokból finanszírozzák.

Kérdés, hogy a CNAIR miért a Stracoval szerződött, lévén, hogy az már a szerződés aláírásakor súlyos gondokkal küszködött. A bukaresti székhelyű vállalatnak 2012-ben még 815 alkalmazottja volt, 872 millió lej árbevétele volt, s 1,34 millió lej nyeresége. 2015-ben már csak 440 ember dolgozott a Straconál, s 147 millió lej árbevétel mellett 66 millió lej veszteséget könyvelt el. Az elmúlt öt évben a Straco folyamatosan veszteséges volt, 166 millió lej deficitet hozott össze.

(Nyitókép: Pro Infratsructura/YouTube)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?