Újra nekifutnak az Aranyosgyéres-Maroskece sztrádaszakasz megépítésének

A 15,7 km hosszú autópályának 2017-re kellett volna elkészülnie.

Tíz cég, három társulásba szerződve pályázta meg az Aranyosgyéres és Maroskece közti sztrádaszakasz kivitelezését, közölte a közúti infrastruktúráért felelős országos vállalat (CNAIR). Az egyik társulást három hazai cég alkotja, egy másikban az osztrák Strabag állt össze egy romániai céggel, míg a harmadikban három nagyváradi, egy temesvári és egy spanyol vállalat fogott össze.

A kiírás értelmében a nyertesnek a szerződés aláírásától számítva 21 hónap áll a rendelkezésére, hogy végezzen a beruházással. Ebből hármat szánnak a tervezésre, 18 hónapot pedig a kivitelezésre.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szerződést még idén aláírják, a kivitelező pedig betartja a határidőket, 2023 őszén végre autópályán utazhatunk Kolozsvárról Marosvásárhelyre. Ideje is volna már, hogy befejeződjön a két erdélyi nagyvárost összekötő sztráda, elvégre annak első, Gyalu és Torda közti szakaszát közel 12 éve, 2009 végén adták át a forgalomnak. A kivitelezési szerződést 2004-ben írták alá, tehát ha mostantól semmi nem jön közbe, akkor 19 év alatt sikerül összehozni a százegynéhány kilométeres autópályát.

Az Aranyosgyéres és Maroskece közti szakasz megépítésére 2016-ban szerződött le a CNAIR a Straco Group kft.-vel. A munkálatoknak 2017-ben kellett volna befejeződniük, azonban a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő cég nem fizette az alvállalkozókat, ezért a munka többet állt, mint amennyit haladt.

Hosszas totojázást követően, miután a kivitelező fizetésképtelenné vált, a CNAIR 2021 elején bontotta fel a szerződést és írt ki új közbeszerzési eljárást. A 15,7 km hosszú útszakasz megépítésére eredetileg 280 millió lejt szántak. Mostanáig a munkálatok körülbelül 40 százaléka készült el, a fennmaradó 60 százaléknak a becsült értéke 383,44 millió lej.

(Nyitókép: Youtube/Asociația Pro Infrastructura)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?